Παρέμβαση στο ΕΣΡ της Υφυπουργού Υγείας για τα ριάλιτι σόου

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί στην επιστολή της προς το ΕΣΡ η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας κ. Ε. Τσουρή περιγράφοντας τα όσα διαδραματίζονται σε κάποιες από τις εκπομπές γνωστές και ως ”ριάλιτι σόου”, που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση.

Η κυρία Τσουρή εξηγεί ότι οι εκπομπές αυτές εμπορευματοποιούν την ανθρώπινη οδύνη και συμβάλουν στη διαιώνιση αρνητικών, κοινωνικών στάσεων διαπόμπευσης, λοιδορίας του διαφορετικού, πολλώ δε μάλλον ανθρώπων ψυχικά διαταραγμένων.

Οι εκπομπές αυτές ενισχύουν τον κοινωνικό στιγματισμό ψυχικά ασθενών προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους και εντείνουν την αποδιοργάνωση της προσωπικότητάς τους, επισημαίνει η υφυπουργός Υγείας και αναφέρει ότι σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών όλοι οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και σεβασμό και να προστατεύονται απο κάθε μορφή εκμετάλλευσης.

Η επιστολή της κυρίας Τσουρή προς το ΕΣΡ κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όπως η ίδια εξηγεί εστάλη μετά τις πληροφορίες που είχε ότι σε προσεχή συνεδρίασή του το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο προτίθεται να εξετάσει τις τηλεοπτικές εκπομπές ”άγνωστες λέξεις”, ”τελική απόφαση” και ”παρατράγουδα”.

Η κυρία Τσουρή επικαλούμενη άρθρο του Συντάγματος τονίζει ότι οποίου προσβάλλεται παράνομα η προσωπικότητά του έχει το δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Είναι φανερό, εξηγεί στην επιστολή της, ότι σ’ αυτές τις εκπομπές υπάρχει αδιαμφισβήτητη παραβίαση του δικαιώματος των ψυχικά διαταραγμένων ατόμων, στην προσωπικότητα.

Η υφυπουργός Υγείας, τέλος, καλεί το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να λάβει μέτρα και σε προληπτικό επίπεδο ώστε να μην ενθαρρύνονται ανάλογες εκπομπές που χρησιμοποιούν ουσιαστικά τους ψυχικά πάσχοντες στο βωμό της τηλεθέασης.

Επίσης καλεί τους εκπρόσωπους του ΕΣΡ να εξετάζουν τις τυχόν καταγγελίες συγγενικών και οικείων προσώπων και θεραπόντων ιατρών των ψυχικά ασθενών οι οποίοι ”διαπομπεύονται” από μερίδα τηλεοπτικών εκπομπών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση