κοκκιωμα στην μυτη | ασθενειες πεπτικου | καρκινος λεπτου εντερου συμπτωματα

Η μελέτη των κουνουπιών οδηγεί σε ανώδυνες ενέσειςΤην προβοσκίδα του κουνουπιού, με την οποία το έντομο τρυπά το δέρμα και αποζυμά αίμα χωρίς να προκαλεί πόνο, αποφάσισαν να αντιγράψουν Ιάπωνες επιστήμονες, προκειμένου να κατασκευάσουν μία βελόνα για ενέσεις, η οποία δεν θα προκαλεί πόνο στον ασθενή. Οταν μας τσιμπά ένα κουνούπι δεν αισθανόμαστε τίποτα. Ο κνησμός και ο ερεθισμός που προκαλείται στο δέρμα οφείλεται σε αντιπηκτικές ουσίες που εκκρίνονται στην περιοχή με το σάλιο του εντόμου, ενώ αυτό απορροφά με την προβοσκίδα του αίμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές το τσίμπημα είναι ανώδυνο εξ' αιτίας της κατασκευής της προβοσκίδας, η οποία έχει οδοντωτή επιφάνεια, σε αντίθεση με τις βελόνες των ενέσεων που έχουν λεία.

Η διαφορά αυτή στην κατασκευή έχει ως συνέπεια να έρχεται σε επαφή με το δέρμα μεγαλύτερη επιφάνεια μετάλλου και συνεπώς να ερεθίζονται πολύ περισσότερες νευρικές απολήξεις, επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Seiji Aoyagi, από το πανεπιστήμιο Kansai στην Ιαπωνική πόλη Osaka.

Η ερευνητική ομάδα του Δρ Aoyagi, που είναι εξειδικευμένη στην μικρομηχανική, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα κατασκεύασε μία βελόνα από σιλικόνη, μήκους μόλις 1χιλιοστού και διαμέτρου 0,1, ενώ τα τοιχώματα της είχαν πάχος μόλις 1,6μm και η εξωτερική επιφάνεια της είχε εγκοπές (ήταν δηλαδή πριονωτή).

Στην μία άκρη της βελόνας προσαρμόστηκε μία ειδική δεξαμενή φάρδους πέντε χιλιοστών, όπου θα μπορούν να αποθηκεύονται αίμα ή υγρά τα οποία συλλέγονται από την βελόνα.

Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι η μόνιμη τοποθέτηση ανάλογων συσκευών σε ασθενείς, στους οποίους είναι αναγκαίο να γίνονται συχνά εξετάσεις αίματος ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται να βελτιωθεί η αντοχή αυτής της μικροβελόνης, προκειμένου κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό, καθώς προς το παρών είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, με αποτέλεσμα πιθανή θραύση της να θέτει σε κίνδυνο την ζωή του ασθενή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.