Η μελέτη των κουνουπιών οδηγεί σε ανώδυνες ενέσεις

Η μελέτη των κουνουπιών οδηγεί σε ανώδυνες ενέσειςΤην προβοσκίδα του κουνουπιού, με την οποία το έντομο τρυπά το δέρμα και αποζυμά αίμα χωρίς να προκαλεί πόνο, αποφάσισαν να αντιγράψουν Ιάπωνες επιστήμονες, προκειμένου να κατασκευάσουν μία βελόνα για ενέσεις, η οποία δεν θα προκαλεί πόνο στον ασθενή. Οταν μας τσιμπά ένα κουνούπι δεν αισθανόμαστε τίποτα. Ο κνησμός και ο ερεθισμός που προκαλείται στο δέρμα οφείλεται σε αντιπηκτικές ουσίες που εκκρίνονται στην περιοχή με το σάλιο του εντόμου, ενώ αυτό απορροφά με την προβοσκίδα του αίμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές το τσίμπημα είναι ανώδυνο εξ’ αιτίας της κατασκευής της προβοσκίδας, η οποία έχει οδοντωτή επιφάνεια, σε αντίθεση με τις βελόνες των ενέσεων που έχουν λεία.

Η διαφορά αυτή στην κατασκευή έχει ως συνέπεια να έρχεται σε επαφή με το δέρμα μεγαλύτερη επιφάνεια μετάλλου και συνεπώς να ερεθίζονται πολύ περισσότερες νευρικές απολήξεις, επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Seiji Aoyagi, από το πανεπιστήμιο Kansai στην Ιαπωνική πόλη Osaka.

Η ερευνητική ομάδα του Δρ Aoyagi, που είναι εξειδικευμένη στην μικρομηχανική, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα κατασκεύασε μία βελόνα από σιλικόνη, μήκους μόλις 1χιλιοστού και διαμέτρου 0,1, ενώ τα τοιχώματα της είχαν πάχος μόλις 1,6μm και η εξωτερική επιφάνεια της είχε εγκοπές (ήταν δηλαδή πριονωτή).

Στην μία άκρη της βελόνας προσαρμόστηκε μία ειδική δεξαμενή φάρδους πέντε χιλιοστών, όπου θα μπορούν να αποθηκεύονται αίμα ή υγρά τα οποία συλλέγονται από την βελόνα.

Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι η μόνιμη τοποθέτηση ανάλογων συσκευών σε ασθενείς, στους οποίους είναι αναγκαίο να γίνονται συχνά εξετάσεις αίματος ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται να βελτιωθεί η αντοχή αυτής της μικροβελόνης, προκειμένου κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό, καθώς προς το παρών είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, με αποτέλεσμα πιθανή θραύση της να θέτει σε κίνδυνο την ζωή του ασθενή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση