Σοκολάτα με αρνητικές θερμίδες (…Πρωταπριλιά 2002)

Σοκολάτα με αρνητικές θερμίδες (...Πρωταπριλιά 2002)Την πρώτη σοκολάτα, και στην ουσία το πρώτο τρόφιμο το οποίο έχει αρνητικές θερμίδες, κατόρθωσαν να παρασκευάσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Tafts των ΗΠΑ, οι οποίοι δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού New Biochemistry. Πρόκειται για μία επαναστατική ανακάλυψη η οποία αλλάζει εκ βάθρων τα όσα μέχρι τώρα ήταν γνωστά για το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών και ιδίως των λιπιδίων. Αν και οι κλινικές δοκιμές του νέου προϊόντος δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα που καταγράφτηκαν στα πειράματα σε χοίρους, τότε θα πρόκειται για το πιο …γλυκό φάρμακο που ανακαλύφθηκε ποτέ.

Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες με μεθόδους γενετικής μηχανικής κατάφεραν να παρασκευάσουν μία σοκολάτα η οποία όχι μόνο δεν αποδίδει τις 500+ θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, αλλά αντίθετα η κατανάλωση της αυξάνει το μεταβολισμό, με συνέπεια ο οργανισμός να καταναλώνει περισσότερες από 100 θερμίδες για κάθε 100 γραμμάρια σοκολάτας που τρώμε.

Η μοναδική αυτή ιδιότητα της νέας σοκολάτας βασίζεται στη λειτουργία ενός ενζύμου που ονομάστηκε NCL (Negative Chocolate Lipase). Το NCL κατά το μεταβολισμό των λιπιδίων που περιέχονται στη σοκολάτα αντιστρέφει την βιοχημική διαδικασία με αποτέλεσμα την κατανάλωση ενέργειας αντί της παραγωγής της.

Η σοκολάτα αυτή δεν υστερεί ούτε σε γεύση ούτε και στις άλλες οργανοληπτικές ιδιότητες που έχουν κάνει τη σοκολάτα το πιο δημοφιλές γλυκό στον κόσμο. Περιέχει και αυτή ανανδαμίνη, μία ουσία της οικογένειας των κανναβινοειδών που έχει την ιδιότητα να προκαλεί ευφορία, τρυπτοφάνη, αμινοξύ το οποίο έχει βρεθεί ότι συσχετίζεται με τον έλεγχο της ψυχικής διάθεσης, καθώς και τα διεγερτικά καφεΐνη και θεοβρωμίνη.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι μέχρι να πάρουν έγκριση από το FDA για τη διάθεση της στην αγορά, θα έχουν καταφέρει να παράγουν τη νέα σοκολάτα σε όλες τις γνωστές μορφές, όπως bitter, λευκή και γάλακτος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση