Παγκόσμια ημέρα αντισύλληψης

Η 30η Μαρτίου έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, αφιερωμένη στο δικαίωμα επιλογής των ζευγαριών για τη στιγμή που θα αποφασίσουν να αποκτήσουν παιδί, αποφεύγοντας πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες και κυριότερη την έκτρωση. Αντισύλληψη σημαίνει ευθύνη, συνειδητοποίηση του ρόλου της γυναίκας και των ορίων της, αγάπη για τον εαυτό της και το σύντροφό της.

Αυτά ανέφερε ο καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Κρεατσάς, σε Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης.

Συνεχίζοντας ο κ. Κρεατσάς τόνισε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από διάφορους φορείς κρατικούς ή άλλους για την ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων σε θέματα αγωγής υγείας και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, έχει σαν στόχο τη δημιουργία σωστά ενημερωμένων πολιτών και τη μείωση του αριθμού των εκτρώσεων με τις τραυματικές συνέπειες.

Ηδη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μείωση των εκτρώσεων και αυτό είναι αποτέλεσμα της έγκυρης ενημέρωσης που επιχειρείται και του μεγάλου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι νέοι στην πληροφόρηση.

Η απελευθέρωση της γυναίκας, η φιλελευθεροποίηση των σεξουαλικών σχέσεων, η μάστιγα του AIDS και τα δημογραφικά στοιχεία, είναι μερικές από τις παραμέτρους που δημιουργούν νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την ανάγκη λήψης αντισυλληπτικών μέτρων.

Σήμερα, σ’ όλη την Ευρώπη, πλην της Ελλάδος, η πλέον δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης είναι το αντισυλληπτικό δισκίο. Είναι η μέθοδος που προσφέρει σχεδόν 100% αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ένα από τα πλέον αυστηρά επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.

Το πρώτο αντισυλληπτικό δισκίο παρήχθη το 1960 από την Εταιρία Schering AG, η οποία το εξέλιξε και βελτίωσε τη σύνθεσή του μειώνοντας στο 1/3 τα επίπεδα των ορμονών που περιέχει, επιτρέποντας την ασφαλέστερη λήψη του.

Η κυκλοφορία του συνέπεσε με την έναρξη της σεξουαλικής απελευθέρωσης, καθιερώνοντάς το σαν την επαναστατική μέθοδο αντισύλληψης σε σύγκριση με τις μέχρι τότε χρησιμοποιούμενες.
Η κύρια δράση του αντισυλληπτικού δισκίου οφείλεται στην πρόκληση ωοθυλακιορυκτικών κύκλων, κατάσταση η οποία αναστρέφεται άμεσα με τη διακοπή της λήψης του.

Εκτός όμως από την αντισυλληπτική δράση των δισκίων πρέπει να σημειωθεί και μια σειρά άλλα οφέλη όπως: η μείωση εμφάνισης κύστεων των ωοθηκών, δυσμηνόρροιας, ινομυωμάτων, καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου κ.λ.π., ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη του γυναίκες υπερβολικά καπνίστριες, παχύσαρκες και με ιστορικό υπέρτασης.

Στη συνέχεια ο Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Μαιευτήρας Γυναικολόγος κ. Ν. Σαλάκος τόνισε την ανάγκη δραστηριοποίησης των Κέντρων Οικογενειακού Προγραμματι-σμού και την ανάληψη δράσης για την υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας και διαφυλικών σχέσεων.

«Η πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης προσδιορίζει ουσιαστικά την έννοια του Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Η αντισύλληψη είναι μια σημαντική απόφαση για τη φυσιολογική και ευχάριστη ζωή του ζευγαριού. Τους δίνει τη δυνατότητα να ζήσουν τη σεξουαλικότητά τους απελευθερωμένοι, χωρίς άγχος. Όμως, δυνατότητα στην επιλογή έχουμε όταν είμαστε ενημερωμένοι και έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις που μας παρέχονται. Έτσι, μόνο με τη σωστή ενημέρωση διευρύνουμε την προσωπικότητα, τη θέληση και την ευθύνη, τόσο απέναντι στον εαυτό μας όσο στο σύντροφό μας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού σε 224 νέους ηλικίας 16-25 ετών με θέμα: “Πηγές πληροφόρησης σε θέματα διαφυλικών σχέσεων” (από τους ερωτηθέντες το 76% ήταν μαθητές λυκείου και φοιτητές ενώ το 23% εργαζόμενοι), έδειξε ότι: το 81% των νέων αντλεί πληροφορίες από φίλους και κυρίως η ηλικιακή ομάδα 19-22 ετών, ενώ από τα ΜΜΕ το 44%.

Όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο λιγότερο απευθύνονται για πληροφόρηση στην οικογένεια, σε ποσοστό 21%, (τα κορίτσια απευθύνονται για πληροφόρηση σε διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τα αγόρια). Στο διαδίκτυο για πληροφόρηση ανατρέχουν κυρίως τα αγόρια σε ποσοστό 20%, ενώ ένα ποσοστό 10% αναζητά ενημέρωση από την Εκκλησία.

Η Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενημέρωση και του ρόλου της που μπορεί να διαδραματίσει προτείνει:

-την εφαρμογή συζητήσεων για τη γνώση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων κυρίως στα Σχολεία, τα Πανεπιστήμια και το Στρατό.
-την προβολή και παρουσίαση μέσω των Μ.Μ.Ε. των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των διαθέσιμων αντισυλληπτικών μεθόδων και των σωστών στάσεων και συμπεριφορών στις διαφυλικές σχέσεις.
-τη στελέχωση των κέντρων από εξειδικευμένο προσωπικό, όπως Γυναικολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους και επαγγελματίες Υγείας, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση στην πληροφόρηση.

Στη δράση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματι-σμού (IPPF), η οποία συμπληρώνει εφέτος 50 χρόνια από την ίδρυση της στη Βομβάη των Ινδιών και αριθμεί 160 χώρες-μέλη της, αναφέρθηκε η κ. Σοφία Αποστολοπούλου φαρμακοποιός, επίτ. ταμίας της IPPF.

Συγκεκριμένα η κ. Αποστολοπούλου τόνισε: “Στόχος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είναι η προάσπιση και προαγωγή του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε ατόμου στον Οικογενειακό Προγραμματισμό, δηλαδή στην ελεύθερη και μετά από υπεύθυνη ενημέρωση επιλογή του χρόνου και αριθμού των παιδιών που επιθυμεί να αποκτήσει.

Ο ’λμπερτ Aϊνστάιν, ένθερμος υποστηρικτής αυτού του Παγκόσμιου κινήματος από το ξεκίνημά του, είχε διατυπώσει πως «το πρόβλημα εξάντλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη μας, συσχετιζόμενο με το υπαρκτό πρόβλημα του υπερπληθυσμού, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί παρά μόνο μέσα από την ποικιλότροπη ενίσχυση του δικαιώματος στην ανάπτυξη κάθε λαού, αλλά και κάθε μεμονωμένου ατόμου›.

Σήμερα 50 χρόνια μετά, κύρια «εργαλεία› για τον Οικογενειακό Προγραμματισμό εξακολουθούν να παραμένουν, αφ’ ενός η γνώση και αφ’ ετέρου η οργάνωση προσβάσιμων και αποτελεσματικών υπηρεσιών που αφορούν την αναπαραγωγική υγεία.

Η αντισύλληψη, δηλαδή ο έλεγχος της γονιμότητας του ατόμου, παραμένει το μοναδικό μέσον για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και έκτρωσης.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περισσότερες από 600 χιλιάδες γυναικών, χάνουν τη ζωή τους, κάθε χρόνο, από αίτια σχετιζόμενα με μη ασφαλή εγκυμοσύνη, τοκετό, έκτρωση.

Περισσότερα από 500 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε έγκυρη ενημέρωση και αντισύλληψη, ενώ το επιθυμούν.

Στη διάρκεια της τελευταίας 3ετίας, η IPPF παρέχει ενημέρωση και πληροφορίες σε 87 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, επιδρώντας θετικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Τα 120 εκατομμύρια των εθελοντών της IPPF διατηρούν τη μαχητικότητα, την επιμονή και την αισιοδοξία με στόχο το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον για τις νεώτερες γενιές απομακρύνοντας τον κίνδυνο της υγείας και συχνά της ζωής τους, διατηρώντας και διαφυλάττοντας το πιο πολύτιμο αγαθό της αναπαραγωγικής υγείας›.

Στα πλαίσια αυτά της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των νέων η Εταιρία Schering AG, έχει αναλάβει τη χορηγία ενός προγράμματος πληροφόρησης σε όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδος σε συνεργασία με την Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας και της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση