Νέο φάρμακο κατά του ιού της γρίπης

Ενα νέο φάρμακο για την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία της γρίπης είχε ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε δοκιμές που έγιναν σε πειραματόζωα, ενώ μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε μία και μόνο δόση. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Αντιιϊκής Ερευνας που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

Το φάρμακο βασίζεται στο ήδη υπάρχον σκεύασμα για την καταπολέμηση της γρίπης Relenza, (δραστική ουσία zanamivir), το οποίο ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και φαρμάκων (US Food and Drug Administration), το 1999, για την αντιμετώπιση των ιών influenza A και B.

Η δράση του φαρμάκου βασίζεται στην αναστολή της δράσης της νευραμινιδάσης, ενός ενζύμου που βρίσκεται στην εξωτερική μεμβράνη του ιού της γρίπης και είναι απαραίτητο στον ιό προκειμένου να προσβάλει τα κύτταρα του ξενιστή.

Η νέα γενιά του φαρμάκου είναι πολύ πιο αποτελεσματική, καθώς μία δόση των 0.025mg ανά κιλό σωματικού βάρους παρέμεινε δραστική μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση μειώνοντας μάλιστα το ιϊκό φορτίο κατά 90%. Αντίστοιχα αποτελέσματα είχε το zanamivir με δόσεις 1 ή 5 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μία και μόνο δόση από το πολυμερές zanamivir θεράπευσε με επιτυχία, ποντίκια τα οποία είχαν προσβληθεί από την ανθρώπινη μορφή του ιού της γρίπης influenza A και B.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση