αιματωμα στην μυτη | enbrel και γονιμοτητα | λοιμωξη αναπνευστικου | επταδυμα | κοιλη στο δισκο | εκκολπωματίτιδα

Θετικά αποτελέσματα από νέο φάρμακο κατά της ευλογιάςΤα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα θεραπευτικής αγωγής που λαμβάνεται από το στόμα κατά της ευλογιάς, του θανατηφόρου και εξαιρετικά μεταδοτικού ιού που οι ειδικοί εκφράζουν έντονους φόβους ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ''βιοτρομοκρατική'' επίθεση, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Το σκεύασμα είναι παράγωγο του cidofovir, ενός φαρμάκου κατά του ιού της ευλογιάς, που προέκυψε τυχαία από έρευνες για την αντιμετώπιση επιπλοκών από το AIDS.

Το cidofovir μέχρι σήμερα χορηγείται σε ενέσιμη μορφή, βασικό μειονέκτημα σε μια βιολογική επίθεση, όπου απαιτείται ταχεία θεραπεία για μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η έρευνα έδειξε ότι το HDP-CDV, που εμποδίζει ένα ένζυμο που ο ιός χρειάζεται για να αναπαραχθεί, είναι 100 φορές δραστικότερο κατά της ευλογιάς από το cidofovir.

Οι επιστήμονες είπαν ότι θα χρειαστούν ακόμη δύο χρόνια για να καταλήξουν αν το σκεύασμα που λαμβάνεται από το στόμα μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν προσβληθεί από ευλογιά.

Τα πρώτα αποτελέσματα πάντως είναι πολύ ενθαρρυντικά. Το φάρμακο που λέγεται HDP-CDV σταμάτησε την αναπαραγωγή του ιού της ευλογιάς σε εργαστηριακές δοκιμές σε ποντίκα και τα έσωσε από το θάνατο από έναν παρεμφερή ιό, της δαμαλίτιδας που είναι ασθένεια των βοοειδών.

Η θεραπεία αυτή περιόρισε το θανατηφόρο ιό της ευλογιάς σε ανθρώπινα κύτταρα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, δήλωσε ο κ. Κ. Χόστετλερ, διευθυντής της ενδοκρινολογικής και μεταβολικής κλινικής στο VS Yγειονομικό Κέντρο στο Σαν Ντιέγκο και καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Η ευλογιά που προκαλείται από τον ομώνυμο ιό έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη μας εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ειδικοί, ωστόσο, εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να έχουν κρατηθεί από ορισμένους στελέχη του ιού, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μια βιολογική επίθεση.

Ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα και σκοτώνει το 30% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, παρότι ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς λίγο μετά την προσβολή από τον ιό μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια.

Το εμβόλιο, ωστόσο, μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες και η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στους ερευνητές να βρουν εναλλακτικές θεραπείες. Οι προσπάθειες εντατικοποιήθηκαν μετά τις επιθέσεις με τον ιό του άνθρακα.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους στο 15ο Διεθνές Συνέδριο για την Ερευνα κατά των Ιών, στην Πράγα της Τσεχίας. Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, το Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο και το Υγειονομικό Κέντρο Βετεράνων στο Σαν Ντιέγκο χρηματοδότησαν την έρευνα.

Κατά τις εργαστηριακές δοκιμές, το φάρμακο αποδεικνύεται επίσης αποτελεσματικο κατά άλλων κοινών ιών, όπως ο κυτταρομεγαλοϊός, ο έρπης και ο ιός Epstein Barr, διευκρίνισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμινγχαμ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.