Θετικά αποτελέσματα από νέο φάρμακο κατά της ευλογιάς

Τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα θεραπευτικής αγωγής που λαμβάνεται από το στόμα κατά της ευλογιάς, του θανατηφόρου και εξαιρετικά μεταδοτικού ιού που οι ειδικοί εκφράζουν έντονους φόβους ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ”βιοτρομοκρατική” επίθεση, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Το σκεύασμα είναι παράγωγο του cidofovir, ενός φαρμάκου κατά του ιού της ευλογιάς, που προέκυψε τυχαία από έρευνες για την αντιμετώπιση επιπλοκών από το AIDS.

Το cidofovir μέχρι σήμερα χορηγείται σε ενέσιμη μορφή, βασικό μειονέκτημα σε μια βιολογική επίθεση, όπου απαιτείται ταχεία θεραπεία για μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η έρευνα έδειξε ότι το HDP-CDV, που εμποδίζει ένα ένζυμο που ο ιός χρειάζεται για να αναπαραχθεί, είναι 100 φορές δραστικότερο κατά της ευλογιάς από το cidofovir.

Οι επιστήμονες είπαν ότι θα χρειαστούν ακόμη δύο χρόνια για να καταλήξουν αν το σκεύασμα που λαμβάνεται από το στόμα μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν προσβληθεί από ευλογιά.

Τα πρώτα αποτελέσματα πάντως είναι πολύ ενθαρρυντικά. Το φάρμακο που λέγεται HDP-CDV σταμάτησε την αναπαραγωγή του ιού της ευλογιάς σε εργαστηριακές δοκιμές σε ποντίκα και τα έσωσε από το θάνατο από έναν παρεμφερή ιό, της δαμαλίτιδας που είναι ασθένεια των βοοειδών.

Η θεραπεία αυτή περιόρισε το θανατηφόρο ιό της ευλογιάς σε ανθρώπινα κύτταρα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, δήλωσε ο κ. Κ. Χόστετλερ, διευθυντής της ενδοκρινολογικής και μεταβολικής κλινικής στο VS Yγειονομικό Κέντρο στο Σαν Ντιέγκο και καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Η ευλογιά που προκαλείται από τον ομώνυμο ιό έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη μας εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ειδικοί, ωστόσο, εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να έχουν κρατηθεί από ορισμένους στελέχη του ιού, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μια βιολογική επίθεση.

Ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα και σκοτώνει το 30% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, παρότι ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς λίγο μετά την προσβολή από τον ιό μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια.

Το εμβόλιο, ωστόσο, μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες και η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στους ερευνητές να βρουν εναλλακτικές θεραπείες. Οι προσπάθειες εντατικοποιήθηκαν μετά τις επιθέσεις με τον ιό του άνθρακα.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους στο 15ο Διεθνές Συνέδριο για την Ερευνα κατά των Ιών, στην Πράγα της Τσεχίας. Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, το Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο και το Υγειονομικό Κέντρο Βετεράνων στο Σαν Ντιέγκο χρηματοδότησαν την έρευνα.

Κατά τις εργαστηριακές δοκιμές, το φάρμακο αποδεικνύεται επίσης αποτελεσματικο κατά άλλων κοινών ιών, όπως ο κυτταρομεγαλοϊός, ο έρπης και ο ιός Epstein Barr, διευκρίνισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμινγχαμ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση