Σε πορεία ανόδου η βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα

Θετικά και άμεσα έχει ανταποκριθεί η ελληνική βιομηχανία τροφίμων στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης επενδύοντας σε παραγωγή και ποιότητα και αντιμετωπίζοντας έτσι τον διεθνή ανταγωνισμό, χωρίς να χάσει θέσεις εργασίας. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος στη διάρκεια της ανοιχτής συνεδρίασης της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του Γ’ ΚΠΣ ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα προγραμμάτων των υπουργείων Ανάπτυξης και Γεωργίας συνολικής αξίας 3,2 τρισ. δρχ. όπου η καθυστέρηση στην εφαρμογή των όρων και προϋποθέσεων που έχει θέσει η Επιτροπή από τις Βρυξέλλες έχει ξεπεράσει τους 18 μήνες, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν σίγουρο ότι σημαντικό μέρος των σχετικών κονδυλίων δεν θα απορροφηθεί.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Ποιότητας από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και άλλους φορείς, παρατήρησε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποδεσμευτούν τα σχετικά κονδύλια είναι να ετοιμαστεί από τον ΕΦΕΤ ειδικό επιχειρηματικό σχέδιο. Μέχρι στιγμής το επιχειρηματικό αυτό σχέδιο δεν έχει ετοιμαστεί, ενώ η πρώτη φάση του προγράμματος λήγει τον Δεκέμβριο του 2002.

Αναφερόμενος στη θέση και τη διαχρονική εξέλιξη της βιομηχανίας τροφίμων, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι, μετά τον κλάδο της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, ο κλάδος των τροφίμων έχει πραγματοποιήσει στη δεκαετία του 1990 τις υψηλότερες επενδύσεις στη χώρα.

Οι βιομηχανίες τροφίμων, τόνισε, βρίσκονται στο προσκήνιο των επενδυτικών πρωτοβουλιών για επενδύσεις στο εξωτερικό, ενώ αυξάνονται σταθερά οι επιδόσεις της στην εξαγωγική δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση