Παπαδόπουλος: Ανάγκη αναβάθμισης της Δημόσιας Υγείας

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψε ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Μιλώντας στο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, με θέμα “Η Δημόσια Υγεία σε μεταρρύθμιση”, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας παρέχονται σήμερα από πληθώρα φορέων και διευθύνσεων, με σημαντικές επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και πλήρη απουσία συντονισμού.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για έναν κατακερματισμένο και πλήρως απαξιωμένο τομέα, όπου το ουσιαστικό περιεχόμενο της Δημόσιας Υγείας εξανεμίζεται μέσα στη μεγάλη γραφειοκρατία και την απλή και τυπική διατύπωση εγγράφων.

“Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό που καλείται σήμερα να απαντήσει ικανοποιητικά στις ανάγκες και τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας, η κατάσταση είναι προβληματική”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι για τη μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε τελική επεξεργασία και θα περάσει σύντομα από την κυβερνητική επιτροπή, αμέσως μετά τη συζήτηση με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς.

Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 70 χρόνια στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας είπε ενδεικτικά ότι την περίοδο 1931-1935 η βρεφική θνησιμότητα ήταν στην Ελλάδα 122 τοις χιλίοις και η θνησιμότητα αθροιστικά από πνευμονία, διάρροια, εντερίτιδα, γρίπη και ελονοσία έφτανε τους 519 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Σήμερα, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, η βρεφική θνησιμότητα έχει πέσει κάτω από 6 τοις χιλίοις, ενώ η θνησιμότητα από όλα μαζί τα λοιμώδη νοσήματα είναι ετησίως αθροιστικά μικρότερη από 0,5 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση