Πιθανότητα καρκίνου του μαστού στις αργοπορημένες μητέρες

Πιθανότητα καρκίνου του μαστού στις αργοπορημένες μητέρεςΟι γυναίκες οι οποίες γεννούν το πρώτο τους παιδί σε μεγάλη ηλικία έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Journal of Cancer. Μπορεί αυτά τα νέα να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για το μεγάλο αριθμό των γυναικών που αποφασίζει να αποκτήσει παιδί αφού έχουν τακτοποιήσει την επαγγελματική τους ζωή, συνήθως μετά τα 30, αλλά από την άλλη δε φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου για τις γυναίκες που έχουν ιστορικό αποβολών. Στη μελέτη συμμετείχαν 100.000 γυναίκες από τη Γαλλία.

Συγκρινόμενες με τις γυναίκες που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί στην ηλικία των 22 ετών, οι γυναίκες που απέκτησαν το πρώτο παιδί κοντά στα 30, είχαν 63% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού πριν από την εμμηνόπαυση και 35% αυξημένο κίνδυνο για την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση.

Από τη μελέτη προκύπτει επίσης ότι όσο πιο αργά ξεκινά η εμμηνορρυσία σε μία γυναίκα, τόσο μειωμένο κίνδυνο έχει να αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη μετέπειτα ζωή της.

Οι γυναίκες με έναρξη της εμμηνορρυσίας στην ηλικία των 15 ετών είχαν κατά 2/3 μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σε σχέση με τις γυναίκες με ηλικία έναρξης την ηλικία των 11 ετών.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη μελέτη παρέχει όλων των ειδών τις πληροφορίες που αφορούν την επίδραση αναπαραγωγικών και ορμονικών παραγόντων στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.

Ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού σημειώνει αυξητικές τάσεις και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η απόκτηση πρώτου παιδιού σε μεγάλη ηλικία (κοντά στα 30) πιθανόν να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο αριθμός των γεννήσεων ανά 1000 γυναίκες σε ηλικία μεταξύ 35 και 39 ετών, αυξήθηκε από 31,1 το 1990 σε 40.5 το 2000.

Αν και τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η απόκτηση παιδιού σε μεγάλη ηλικία δε σημαίνει αυτόματα ότι η γυναίκα θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού, αλλά ούτε και η μικρή ηλικία απόκτησης παιδιού εγγυάται προφύλαξη από την εμφάνιση της νόσου.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι οι γυναίκες που είχαν αποβολές στο παρελθόν δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς δε βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ των αποβολών και της ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, τόσο για την προεμμηνοπαυσιακή όσο και για τη μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση