Ενα χαμόγελο για μία ζωή

Η έγκυος μπορεί να εξασφαλίσει ότι το παιδί που θα φέρει στον κόσμο θα έχει καλή στοματική υγεία, αν φροντίζει την υγεία της και προσέχει την διατροφή της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ενωσης (ADA), με την ευκαιρία του Μήνα για την Στοματική Υγεία των Παιδιών, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα θεσμό που κλείνει τα 53 χρονιά ζωής, είναι ο μόνος που αφορά την στοματική υγεία των παιδιών και είναι αναγνωρισμένος από την ADA και φέτος έχει σαν κεντρικό σύνθημα: Μην αφήσετε το χαμόγελο σας να εξαφανιστεί.

Τα σπέρματα των δοντιών αρχίζουν να σχηματίζονται από τον τρίτο μήνα της κύησης, με αποτέλεσμα η σωστή διατροφή να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση αργότερα υποπλασίας της αδαμαντίνης. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έγκυος να προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, πρωτεϊνών, αλλά και βιταμινών A, C και D.

Οταν η αδαμαντίνη, η σκληρή ουσία που περιβάλλει εξωτερικά το δόντι, γνωστή και ως σμάλτο των δοντιών, δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά κατά τα πρώτα στάδια του σχηματισμού των δοντιών την περίοδο της κύησης, όταν τα δόντια αργότερα ανατείλουν θα είναι ιδιαίτερα ευπαθή στην τερηδόνα.

Η ADA θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό οι μέλλουσες μητέρες να ενημερώνονται σωστά σχετικά με την βλαπτική επίδραση της κακής δίαιτας, του καπνίσματος και του αλκοόλ στην υγεία του εμβρύου.

Επιπλέον συμβουλεύει τους γονείς, να καθαρίζουν τα ούλα του παιδιού με μία καθαρή γάζα μετά από κάθε γεύμα, ακόμα και πριν την ανατολή των δοντιών, ώστε η φροντίδα των δοντιών να ενταχθεί σιγά σιγά στην καθημερινότητα των παιδιών.

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται μετά την ανατολή των πρώτων δοντιών πριν το παιδί συμπληρώσει τους πρώτους 12 μήνες ζωής, ώστε ο γιατρός να διαγνώσει έγκαιρα την ύπαρξη τυχόν προβλημάτων, αλλά και να ενημερώσει τους γονείς, σχετικά με θέματα που αφορούν την στοματική υγεία του παιδιού, τι πρέπει να προσέξουν σχετικά με τη δίαιτα του και την φροντίδα των δοντιών του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση