Μαγνητική στεφανιογραφία

Μία νέα μη επεμβατική τεχνική που βασίζεται στην μαγνητική τομογραφία, χάρη στην οποία οι γιατροί θα μπορούν να έχουν μία τρισδιάστατη εικόνα της καρδιάς και των αγγείων της, ανέπτυξαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Leiden, στην Ολλανδία. Η νέα τεχνική με την ονομασία μαγνητική στεφανιογραφία, θα αποτελέσει μελλοντικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, το κύριο διαγνωστικό εργαλείο για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, την ανεύρεση δηλαδή των αγγείων της καρδιάς που έχουν αποφραχθεί.

Το πλεονέκτημα της νέας τεχνικής είναι ότι προσφέρει υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατες εικόνες της καρδιάς και των στεφανιαίων αγγείων, εφάμιλλης ποιότητας με αυτές της κλασσικής στεφανιογραφίας, χωρίς την εισαγωγή καθετήρα στα αγγεία και την έγχυση σκιαγραφικού υγρού.

Στην αναφορά που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Circulation, ο επικεφαλής της έρευνας Βαν ντερ Γουόλ επισημαίνει ότι αν και είναι πολύ νωρίς για να υποστηρίξουμε ότι η μαγνητική στεφανιογραφία θα αντικαταστήσει την “κλασική” μέθοδο, η νέα μέθοδος σίγουρα θα αποτελέσει μια συμπληρωματική εξέταση για τη στεφανιογραφία που είναι πιο επεμβατική. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η μαγνητική αγγειογραφία κοστίζει σχεδόν τα μισά χρήματα, σε σχέση με την κλασική μέθοδο

Η στεφανιαία νόσος χαρακτηρίζεται από απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων, των αρτηριών δηλαδή που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Συχνά η νόσος προχωρά χωρίς εκδήλωση τυπικών συμπτωμάτων. Τα βασικά συμπτώματα είναι: πόνος, σφίξιμο ή βάρος στο στήθος, δύσπνοια στην προσπάθεια, αίσθημα παλμών (φτερούγισμα), αιμωδία (μούδιασμα) στα χέρια ή πόνος στον τράχηλο και το σαγόνι.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση