Η κατάψυξη των μοσχευμάτων όπλο στην μάχη με τον χρόνο

Η κατάψυξη των μοσχευμάτων όπλο στην μάχη με τον χρόνοΗ κατάψυξη και η διατήρηση οργάνων που πρόκειται να μεταμοσχευτούν, σε υγρό άζωτο, μπορεί να δώσει λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, αυτό δηλαδή της ανάγκης για όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταμόσχευση του οργάνου, προκειμένου να μην υποστεί εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Μέχρι σήμερα η μέθοδος αυτή δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, καθώς τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την ψύξη του οργάνου προκαλούσαν σημαντικές καταστροφές στα αιμοφόρα αγγεία του, με αποτέλεσμα να χάνει την λειτουργικότητα του.

Καναδοί επιστήμονες όμως, από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον Δρ Roger G. Gosden, κατόρθωσαν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία σε ποντίκια, ωοθήκες οι οποίες είχαν καταψυχθεί με τη βοήθεια ενός προστατευτικού υγρού.

Αν και τα ποσοστά επιτυχίας δεν ήταν το ίδιο υψηλά με αυτά της άμεσης μεταμόσχευσης, η μέθοδος αυτή μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διαφύλαξη οργάνων όπως οι νεφροί, που σε διαφορετική περίπτωση θα έμεναν ανεκμετάλλευτοι.

Επίσης μπορεί να βρει εφαρμογή σε ασθενείς νεαρής ηλικίας με καρκίνο, καθώς πριν υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, αναπαραγωγικά όργανά τους θα μπορούν να αφαιρεθούν και να επανατοποθετηθούν μετά το πέρας της θεραπείας, που σε διαφορετική περίπτωση θα τα κατάστρεφε.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως πως η μέθοδος αυτή χρειάζεται περαιτέρω εξέλιξη, καθώς τα ανθρώπινα όργανα είναι μεγαλύτερα σε όγκο από τα αντίστοιχα όργανα των πειραματόζωων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η όλη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση