Γιορτές με οικογένεια και φίλους μειώνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Περνώντας τις ημέρες των γιορτών με αγαπημένα πρόσωπα όπως φίλοι ή συγγενείς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 38%, όπως προκύπτει από έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Ανάλογα θετική δράση μπορεί να έχει η ανάγνωση ενός βιβλίου ή περιοδικού, η παρακολούθηση μίας κινηματογραφικής ταινίας, ένας περίπατος ή άλλες δραστηριότητες.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1772 άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, στους οποίους δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες έδιναν “πόντους” στους συμμετέχοντες, για μία σειρά 13 δραστηριοτήτων, οι οποίες αφορούσαν την κοινωνική ζωή, την άσκηση, την ψυχαγωγία.

Για μία χρονική περίοδο 7 ετών οι επιστήμονες μελέτησαν το πόσο συχνά συμμετείχαν τα άτομα αυτά σε αυτές τις δραστηριότητες, δίνοντας πόντους. Η συγκέντρωση έξι πόντων ή λιγότερο σχετίστηκε με χαμηλή δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο.

Τα άτομα τα οποία συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό πόντων είχαν 38% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια, ενώ όσο περισσότερες δραστηριότητες είχαν οι συμμετέχοντες τόσο μικρότερο κίνδυνο είχαν να αναπτύξουν τη νόσο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση