Επιρρεπείς οι σαραντάρηδες στις καρδιοπάθειες

Δύο στους τρεις Έλληνες ηλικίας άνω των 40 ετών παρουσιάζουν αθηρωματικές βλάβες, οι οποίες οδηγούν στην ανάπτυξη καρδιοπαθειών. Μάλιστα οι βλάβες αυτές δεν εμφανίζουν συμπτώματα στη μεγάλη πλειοψηφία (67%) των περιπτώσεων, καθιστώντας μεγαλύτερο τον κίνδυνο ενός αιφνιδίου θανάτου!

Η καθιστική ζωή, η πλούσια σε λίπη διατροφή, το κάπνισμα, το άγχος, η υψηλή χοληστερίνη και η υπέρταση, είναι μερικοί από τους πιο βασικούς παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στη δημιουργία αθηρωματικών βλαβών.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας κ. Σ. Μουλόπουλος, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Κρεμαστινός και ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας κ. Φ. Τρυποσκιάδης, με αφορμή την διεξαγωγή του 4ου Καρδιολογικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδος, που γίνεται από 14-16 Δεκεμβρίου στη Λάρισα και οργανώνεται από την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τους καθηγητές, επανάσταση στην καρδιολογία αποτέλεσε η γνώση της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την οποία ο βαθμός στένωσης της στεφανιαίας αρτηρίας, δεν σχετίζεται με την επιβίωση του αρρώστου.

Δηλαδή, οι στενωτικές βλάβες άνω του 70% είναι πιο ασφαλείς για τον ασθενή, απ΄ ότι οι βλάβες κάτω του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας. Έτσι, οι ασθενείς οι οποίοι χειρουργούνται για στενωτικές βλάβες άνω του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας, είναι οι ασθενείς που κινδυνεύουν λιγότερο σε σχέση με τα 2/3 του συνόλου των ασθενών που έχουν βλάβη μικρότερη του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Κρεμαστινός, ο αιφνίδιος θάνατος, το μεγάλο εκτεταμένο έμφραγμα και οι σοβαρές επιπλοκές του, γίνονται συνήθως από μικρές και, πολλές φορές, αόρατες αθηρωματικές πλάκες, όπως αυτές απεικονίζονται στη στεφανιογραφία.

Ο κ. Κρεμαστινός εξήγησε ότι πρωταρχικό ρόλο για το μέλλον του αρρώστου με στεφανιαία νόσο παίζει η ποιότητα της αθηρωματικής πλάκας και ιδιαίτερα το πόσο στέρεα και παχιά είναι η κάψα που την περιβάλλει και πρόσθεσε ότι ο πιο αξιόπιστος τρόπος μέτρησης της κάψας είναι η ενδοαυλική μαγνητική τομογραφία (MRI) και το ενδοστεφανιαίο υπερηχογράφημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τρυποσκιάδη ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου είναι 3 ή 4 φορές μεγαλύτερος στους άνδρες από ότι στις γυναίκες, ελαττώνεται στα άτομα που ασκούνται συστηματικά, και αυξάνεται όταν αγύμναστα άτομα υποβάλλονται σε έντονη άσκηση. Το συχνότερο αίτιο αιφνίδιου θανάτου είναι η στεφανιαία νόσος.

Ο κ. Τρυποσκιάδης υπογράμμισε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε περιοδικό ιατρικό, 4-6 εβδομάδες πριν από την έναρξη των αθλητικών υποχρεώσεων, έλεγχος που πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση