αντιτετανικος | agilex φαρμακο για τενοντιτιδα | ταχυτητα καθιζησης | θεσεις σκωληκοειδους αποφυσης

Το 35% των μαθητών του λυκείου καπνίζειΤο 35,1% των μαθητών των τριών τάξεων του λυκείου στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης καπνίζει, ενώ στη Δυτική Μακεδονία το ποσοστό των καπνιστών μαθητών φτάνει το 29,7%, με τις μαθήτριες να έχουν τα πρωτεία στην βλαβερή αυτή συνήθεια.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη του εργαστηρίου έρευνας παθήσεων από το περιβάλλον της πνευμονολογικής κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έγινε σε μαθητές λυκείου και των δύο φύλων, καθώς και σε άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη και στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Η έρευνα πρόκειται να παρουσιαστεί στο 11ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που διοργανώνεται από την Εταιρεία Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος και θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 9 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Την πρωτιά στο κάπνισμα στη Θεσσαλονίκη, έχουν τα κορίτσια καθώς από το σύνολο των καπνιστών μαθητών (35,1%) το 36,3% είναι κορίτσια και το 33,7% αγόρια. Αντίστοιχα στη Δυτική Μακεδονία καπνίζει το 33,3% των αγοριών και το 26,1% των κοριτσιών.

Οι έφηβοι καπνίζουν σε ποσοστό 43% από αντίδραση, ενώ το 21% διότι καπνίζουν τα πρότυπά τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αγοριών καπνιστών παρατηρείται στην Καστοριά (42,4%) και το μικρότερο στα Γρεβενά (17,2%), ενώ αντίστοιχα των κοριτσιών το μεγαλύτερο στην Κοζάνη (33,3%) και το μικρότερο πάλι στα Γρεβενά (14,1%).

Στους ενήλικες μεταξύ 28 και 42 χρόνων διαπιστώθηκε ότι το 57,7% των ανδρών και το 34% των γυναικών είναι καπνιστές. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών καπνιστών (64,7%) βρέθηκε στην Πτολεμαΐδα, την πόλη με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Παράλληλα στην ίδια πόλη, ενώ το 1991 κάπνιζε το 25,8% των γυναικών, φέτος διαπιστώθηκε ότι καπνίζει το 47,5%, ποσοστό που έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια.

Το κάπνισμα είναι το κύριο αίτιο της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.), ενός συχνότατου νοσήματος, όπως τόνισαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία του 11ου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Δημήτριος Πατάκας και ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας κ. Λάζαρος Σιχλετίδης.

Η ασθένεια αυτή, που είναι ένα από τα κύρια θέματα του συνεδρίου, αφορά άτομα με χρόνιο βήχα, απόχρεμψη και ποικίλου βαθμού δύσπνοια, στο πλαίσιο χρόνιας βρογχίτιδας ή πνευμονικού εμφυσήματος ή και των δύο και αποτελεί την έκτη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.