σκωληκοειδίτιδα | πονος απο δυσκοιλιοτητα | αθηρωματικοσ δεικτησ | καρυδα πως τρωγεται | ιλαρα ανεμοβλογια

Αλλος καπνίζει, άλλος πληρώνειΤο να καπνίζει κανείς είναι μία καταστροφική συνήθεια, που βασίζεται όμως στη λανθασμένη επιλογή της ελεύθερης βούλησης του καπνιστή. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν αντίστοιχες επιπτώσεις και στην υγεία των μή καπνιστών. Ολες οι έρευνες, τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα. Μία νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι ακόμη και μία απλή έκθεση 30 λεπτών στον καπνό του τσιγάρου, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τις αρτηρίες. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων, από το τμήμα παθολογίας και καρδιολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Οζάκα, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association (JAMA).

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα του παθητικού καπνίσματος στις αρτηρίες, σε 30 υγιείς άνδρες μέσης ηλικίας 27 ετών, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη ή υπερλιπιδαιμίας. Οι μισοί ήταν καπνιστές και οι άλλοι μισοί μη καπνιστές.

Οι επιστήμονες μέτρησαν την παράμετρο (coronary flow velocity reserve –CFVR), με υπέρηχο καρδιάς (Doppler), και στα 30 άτομα πριν και μετά την έκθεσή τους σε παθητικό κάπνισμα. Με αυτή τη μέθοδο μέτρησαν το πόσο καλά λειτουργούν τα ενδοθηλιακά κύτταρα, στις κοιλότητες της καρδιάς αλλά και στις αρτηρίες .

Τα κύτταρα αυτά, που καλύπτουν τα τοιχώματα σε κοιλότητες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, ευνοούν την αγγειοδιαστολή (αύξηση της διαμέτρου των αγγείων) και συνεπώς και τη ροή του αίματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το προσωρινό παθητικό κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος στους μη καπνιστές, όμως δεν προκαλεί το ίδιο φαινόμενο στους καπνιστές. 'Μας παρέχει ένα αδιάψευστο τεκμήριο για τη βλαβερότητα του παθητικού καπνίσματος στη στεφανιαία κυκλοφορία στους μη καπνιστές', τονίζουν οι επισήμονες.

Η μελέτη αυτή αποδεικνύει τα βλαβερά αποτελέσματα του παθητικού καπνίσματος στην καρδιά. Η δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων θεωρείται ως πρόδρομο σύμπτωμα της αρτηριοσκλήρυνσης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ενωση (ΑΗΑ), τα άτομα που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα διατρέχουν κατά 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα από εκείνα που έχουν συνηθίσει να ζουν σε περιβάλλον τελείως απαλλαγμένο από τον καπνό.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.