Φάρμακο για τη σηψαιμία με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής

Το πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της σηψαιμίας, που κατασκευάσθηκε με την βοήθεια γενετικής μηχανικής, εγκρίθηκε από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration – FDA), σύμφωνα με ανακοίνωσή του την Τετάρτη 21/11.

Περίπου 750.000 άνθρωποι παρουσιάζουν σηψαιμία, κάθε χρόνο στις ΗΠΑ με το 30% αυτών να καταλήγει σε θάνατο, παρά τη θεραπεία που τους παρέχεται με ενδοφλέβια παροχή αντιβιοτικών.

Το νέο φάρμακο το οποίο κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία “Χigris” από τη φαρμακευτική εταιρία Eli Lilly, είναι μία πρωτεΐνη, προϊόν γενετικής μηχανικής, η οποία είναι αντίστοιχης δομής και δράσης με την ενεργοποιημένη πρωτεΐνη C, την οποία παράγει φυσιολογικά ο οργανισμός.

Το Xigris, εγκρίθηκε από το FDA, για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με βαριά μορφή σηψαιμίας που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου μετρήθηκε σε 1.700 ασθενείς με σηψαιμία, μειώνοντας τη θνησιμότητα κατά 6%, (από 31% στο 25%), κατά την κλινική δοκιμή τεσσάρων εβδομάδων. Το φαρμακο δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία των ατόμων με ήπια μορφή σηψαιμίας, αλλά στις πολύ βαριές περιπτώσεις η μείωση της θνησιμότητας έφτασε ακόμα και το 13% (από 44% σε 31%).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση