Εμβολιασμoί στη Ζάκυνθο από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα

Έναν ευάλωτο πληθυσμό 260 μεταναστών που βρίσκονται στη Ζάκυνθο, παιδιά και έφηβους (0-20 ετών), ανέλαβαν να εμβολιάσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, με στόχο την αποφυγή έξαρσης επιδημιών.

Εθελοντές της οργάνωσης βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των μεταναστών με σκοπό να υποστηρίξουν ιατρικά και νομικά τον πληθυσμό αυτό που κρίθηκε σε κίνδυνο.

Η Ομάδα Επείγουσας Παρέμβασης απαρτίζεται από τον Τάσο Λουκά, κοινωνικό λειτουργό και συντονιστή, τον Ραχίμ Σαμπάχ, γιατρό, την Ελίζα Μιχαηλίδου, γιατρό, τον Μάριο Νάστο, σύμβουλο νομικών θεμάτων των μεταναστών και την Αντωνία Μπράιαν, ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας.

Μετά την ολοκλήρωση της ιατρικής εξέτασης του συνόλου των μεταναστών, τόσο αυτών που κατέλυσαν στο γήπεδο του μπάσκετ όσο και, όσων τελικά μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο, διαγνώστηκε από τους εθελοντές ότι δεν υπάρχουν σοβαρά ιατρικά περιστατικά ενώ μεμονωμένες περιπτώσεις διακομίστηκαν στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Συγκεκριμένα, στο πρόχειρο ιατρείο που στήθηκε στο ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν τα ακόλουθα νοσήματα: φαρυγγίτιδες, ουρολοιμώξεις, επιγαστραλγίες, πνευμονολογικά και αναπνευστικά περιστατικά.

“Χρειάστηκε να φροντίσουμε για την παροχή ειδικής διατροφής σε μία κρατούμενη από την Τουρκία που πραγματοποιούσε απεργία πείνας. Αυτά τα ειδικά περιστατικά ευτυχώς είναι λίγα και η κατάσταση υγείας του πληθυσμού βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο για τυχόν ξέσπασμα επιδημιών. Στόχος μας να προστατέψουμε αυτόν τον πληθυσμό αλλά και τη δημόσια υγεία”, λέει ο γιατρός της αποστολής, Ραχίμ Σαμπάχ.

Παράλληλα, οι εθελοντές προέβησαν στις ακόλουθες δραστηριότητες:

– Διακόμιση έξι εγκύων στο νοσοκομείο για την εξέτασή τους από γυναικολόγο και παρακολούθηση της κύησης.

– Οργάνωση πλήρους ιατρείου στο ξενοδοχείο “Αρκαδιανός” με παροχή φαρμάκων και την κατάρτιση ιατρικών αρχείων για συλλογή επιδημιολογικών στοιχείων.

– Παροχή οδηγιών Αγωγής Υγείας στους μετανάστες από την ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας της οργάνωσης, για την αποφυγή επιδημικής έξαρσης.

Ωστόσο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας εξακολουθούν να εκφράζουν έντονη ανησυχία για την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία που παρατηρείται από τις αρμόδιες αρχές στην έναρξη των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Για το λόγο αυτό, απευθύνουμε και πάλι έκκληση προς τους φορείς του κράτους καθώς και τους συνεργαζόμενους οργανισμούς του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την άμεση ρύθμιση των νομικών, αρχικά, ζητημάτων αυτού του ευάλωτου πληθυσμού προκειμένου οι μετανάστες να εκφράσουν τα αιτήματά τους για την παραμονή τους ή όχι στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση