Το κοινό κρυολόγημα απαιτεί …κοινή λογική

Πολλοί άνθρωποι έχουν λανθασμένη άποψη για τα αίτια και τον τρόπο αντιμετώπισης του κοινού κρυολογήματος, παρόλο που χρειάζεται, μόνο “κοινή λογική” αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων (Infectious Diseases Society of America).

Οι ερευνητές μελέτησαν 161 οικογένειες από την πολιτεία της Μασαχουσέτης, από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας από έξι μηνών έως πέντε ετών, το οποίο πήγαινε σε βρεφονηπιακό σταθμό ή νηπιαγωγείο.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το 60% των γονέων πίστευε ότι ορισμένα κρυολογήματα οφείλονται σε βακτήρια και οι μισοί περίπου πίστευαν ότι το κρυολόγημα και η βρογχίτιδα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη λήψη αντιβιοτικών.

Σχεδόν οι μισοί γονείς είχαν εσφαλμένες αντιλήψεις για την αιτία του κοινού κρυολογήματος, με το 46% να νομίζει μπορεί να προκληθεί όταν κάποιος δεν είναι καλά ντυμένος, το 57% να πιστεύει ότι οφείλεται στο κρύο και το 37% να πιστεύει ότι μπορεί να προκληθεί εάν κάποιος βγαίνει έξω με βρεγμένα μαλλιά.

Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται σε ιούς και οι ιώσεις δε θεραπεύονται με αντιβιοτικά. Η μετάδοσή τους γίνεται κυρίως μέσω της μύτης και των ματιών και όχι μέσω του στόματος, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του κρυολογήματος αποτελεί και το συχνό πλύσιμο των χεριών. Πρέπει να γίνεται συχνά ιδίως όταν κάποιος βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με άτομα που με κρυολόγημα όπως γονείς και παιδιά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση