τιμες απονευρωσης δοντιου | βρογχιτιδα sgpt | εξογκωμα στον εξω ακουστικου πορου | ypOGNAUIO APOSTEMA

Virtual reality κατά του stressΣτην εποχή του κυβερνοχώρου, δεν προξενεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι το άγχος ή πολλές φοβίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας (vitrual reality). Ολα άρχισαν πριν από μία δεκαετία, όταν ο Λάρι Χότζες, τώρα καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας στις ΗΠΑ, οραματίστηκε τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας για να θεραπεύει αγχώδεις καταστάσεις. Σε συνεργασία με την καθηγήτρια ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Emory, κ. Barbara Rothbaum, βοηθούν πλέον αληθινούς ανθρώπους να αντιμετωπίσουν αληθινά προβλήματα, όπως η φοβία για τα αεροπλάνα και η αγοραφοβία σε έναν εικονικό κόσμο.

Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας συντελεί σημαντικά στη θεραπεία πολλών καταστάσεων, όπως δηλώνει ο καθηγητής Λ. Χότζες. Χρησιμοποιείται όταν η "συμβατική" θεραπεία είναι ιδιαίτερα δύσκολη ή όταν παίρνει πάρα πολύ χρόνο.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η θεραπεία του φόβου για το αεροπλάνο, στην οποία ο ασθενής έπρεπε να "εκτεθεί" στον πραγματικό χώρο του αεροπλάνου και στη συνέχεια να συμμετέχει σε πτήση. Αυτή η θεραπεία παρουσιάζει πολλά λειτουργικά προβλήματα ενώ πολλές φορές ο ασθενής βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μόνο ένα μικρό ποσοστό να βρίσκει θεραπεία.

Η θεραπεία της φοβίας αυτής όμως μπορεί πλέον να γίνει σε ιδιωτικό χώρο όπου ο ασθενής φορώντας την ειδική συσκευή και ακουστικά εκτίθεται σε συνθήκες εικονικής πτήσης (εικόνα και ήχος).

Ακόμα και η πολυθρόνα στην οποία κάθεται ο ασθενής είναι παρόμοια με κάθισμα αεροπλάνου. Ο ασθενής δένεται με την ειδική ζώνη ασφαλείας, ενώ η καρέκλα δονείται με αποτέλεσμα να μιμείται όχι μόνο τις συνθήκες της πτήσης αλλά και τις συνθήκες απογείωσης και προσγείωσης.

Εκτός όμως από τη θεραπεία του φόβου για τα αεροπλάνα, η μέθοδος της εικονικής πραγματικότητας προσφέρεται και για τη θεραπεία άλλων φοβιών όπως η υψοφοβία, η αγοραφοβία αλλά και το μετατραυματικό στρες βετεράνων του Βιετνάμ.

Οι επιστήμονες προσανατολίζονται και στις θεραπείες άλλων φοβιών όπως η φοβία του αυτοκινήτου, από την οποία υποφέρουν πάρα πολλοί άνθρωποι, με αποτέλεσμα να μην οδηγούν.

Η μέθοδος της θεραπείας τέτοιων καταστάσεων με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας εφαρμόζεται σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ισραήλ και η Αργεντινή.

Η κλινική Virtually Better, στην οποία βρίσκεται ο καθηγητής Χότζες, εδρεύει στην Ατλάντα. Η θεραπεία μίας κατάστασης συνήθως απαιτεί 10 με 15 επισκέψεις και το κόστος μίας επίσκεψης είναι περίπου 100 με 150 δολάρια.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.