Η εταιρεία Baxter αποσύρει μηχανήματα αιμοκάθαρσης

Η αμερικανική εταιρία ιατρικών μηχανημάτων Baxter ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διανομή σειράς μηχανημάτων για αιμοκάθαρση με φίλτρα “Althane A-18” σε όλο τον κόσμο, μετά από τους θανάτους ασθενών που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση στην Κροατία, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο τύπο μηχανήματος.

“Η Baxter διέκοψε προσωρινά τη διανομή όλων των μηχανημάτων για αιμοκάθαρση της σειράς Α σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε στο Ζάγκρεμπ ο Βιτσέντε Μπελενγκέρ, πρόεδρος της Baxter για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, μετέδωσε το πρακτορείο Hina.

Τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης της σειράς Α είναι εφοδιασμένα με το ίδιο φίλτρο με εκείνα που χρησιμοποίησαν ασθενείς που απεβίωσαν στην Κροατία. Η υπόθεση αφορά 21 ασθενείς που έκαναν αιμοκάθαρση, ηλικίας 21 έως 71 ετών, οι οποίοι υπέκυψαν από τις 8 έως 13 Οκτωβρίου σε νοσοκομεία αρκετών κροατικών πόλεων, κυρίως σε δύο νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Ανα Στάβλγενιτς-Ρουκάβινα, οι θάνατοι οφείλονται στην κακή λειτουργία των φίλτρων των μηχανημάτων αυτών, τα οποία έχει κατασκευάσει η εταιρία Baxter και υπάρχουν σε όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποίησαν οι ασθενείς που απεβίωσαν.

Τα φίλτρα αυτά, τα οποία έχουν διατεθεί στο εμπόριο με την ονομασία Althane A-18, προκάλεσαν ήδη το θάνατο 10 ασθενών τον Αύγουστο στην Ισπανία, σε νοσοκομεία της Βαλένθιας και της Μαδρίτης και η χρήση τους απαγορεύτηκε στη χώρα. Τα φίλτρα αποσύρθηκαν επίσης από νοσηλευτικά κέντρα στη Γαλλία το Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση