Εγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών με τη βοήθεια πρωτεΐνης

Σημαντική πρόοδο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών με τη βοήθεια μίας πρωτεΐνης, αναφέρουν επιστήμονες από το νοσοκομείο Βrigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη, στις ΗΠΑ, σε δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Journal of the National Cancer Institute.

Πιο συγκεκριμένα μετρήθηκαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης προστασίνη, στα κύτταρα από ωοθήκες υγιών γυναικών, αλλά και γυναικών με καρκίνο στις ωοθήκες. Η συγκέντρωση της προστασίνης ήταν σημαντικά αυξημένη στις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να αναπτυχθεί ειδική εξέταση αίματος με την οποία θα υπολογίζονται τα επίπεδα της προτασίνης, αλλά και άλλων πρωτεϊνών που θεωρούνται δείκτες για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Εάν αναπτυχθεί μία τόσο ειδική εξέταση, οι γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών, με ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση σαν προληπτική εξέταση, αντίστοιχη με την εξέταση PSA που κάνουν οι άνδρες για τον καρκίνο του προστάτη.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών είναι πολύ σημαντική.
Το 90% των γυναικών στις οποίες γίνεται διάγνωση για καρκίνο των ωοθηκών σε αρχικό στάδιο, όπου ο καρκίνος περιορίζεται στις ωοθήκες, επιζούν για περισσότερο από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 30% για γυναίκες στις οποίες η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση