FAO: Ανησυχητική η μείωση των δασών

Η έκταση των δασών στον κόσμο υπολογίζεται στο περίπου 30% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη. Από αυτά σχεδόν το 95% είναι φυσικά δάση και το 5% φυτείες. Στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, η ετήσια απώλεια σε δασικές εκτάσεις ανά τον κόσμο έφτανε κατά μέσον όρο τα σχεδόν 100 εκατομμύρια στρέμματα ετησίως, αναφέρεται στην έκθεση του FAO που τιτλοφορείται “Κατάσταση των Δασών του Κόσμου το 2001”.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, κατά μέσον όρο 161 εκατομμύρια στρέμματα φυσικών δασών καταστρέφονταν ετησίως, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια στρέμματα στις τροπικές χώρες, προστίθεται στην έκθεση.

Τα υψηλότερα ποσοστά αποψίλωσης δασών απαντώνται στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, όπου οι δασικές εκτάσεις χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για άλλες χρήσεις και πολύ λίγα στρέμματα–μόνον 15 εκατομμύρια από τα 161 εκατομμύρια που καταστρέφονται ετησίως– μετατρέπονται σε νέες φυτείες, τονίζεται.

Οι χώρες στις οποίες σημειώθηκαν οι υψηλότερες απώλειες αποκλειστικά σε δασική έκταση ανάμεσα στο 1990 και το 2000 ήταν η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ινδονησία, η Μιανμάρ, το Μεξικό, η Νιγηρία, το Σουδάν, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε.

Την ίδια στιγμή ωστόσο διαπιστώνεται μια σημαντική αύξηση στα νέα φυσικά δάση, της τάξης περίπου των 36 εκατομμυρίων στρεμμάτων ετησίως, ιδιαίτερα στις βιομηχανικές χώρες, όπου η γεωργία δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμη. Μια πολιτική εθελοντικής αναδάσωσης ακολουθείται σε χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Οπως αποκαλύπτεται στην έκθεση, η απώλεια φυσικών δασών οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως η διαφθορά των αρμόδιων για τα δάση αξιωματούχων, η παράνομη υλοτομία, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι τυφώνες και οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν το 1997/98 από το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Οι ειδικοί του FAO καταγγέλλουν επίσης ότι οι περιορισμοί στην εκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων που υιοθετήθηκαν σε ορισμένες χώρες, είχαν ως μόνο αποτέλεσμα την υπερεκμετάλλευσή τους σε άλλες χώρες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση