Οι καταναλωτές επιλέγουν βιολογικά προϊόντα

Στροφή των καταναλωτών προς τα βιολογικά προϊόντα και τη βιολογική γεωργία συντελείται τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας, αλλά και όπως προκύπτει από την αύξηση των καταστημάτων πώλησης βιολογικών γεωργικών προϊόντων.

Η στροφή αυτή καθώς και οι λόγοι που συνηγόρησαν, συζητήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων με την ευκαιρία της 4ης Πανελλήνιας Εκθεσης Βιολογικών Προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, από 4 έως 7 Οκτωβρίου 2001.

Η επιλογή της βιολογικής γεωργίας από ολοένα και περισσότερους καλλιεργητές (σήμερα ανέρχονται σε 3.000) αποδεικνύει, σύμφωνα με τον κ. Σ. Σγούρο, πρόεδρο του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, τη στροφή τόσο των καταναλωτών όσο και και των παραγωγών προς μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Είναι δε αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων διατροφικών σκανδάλων ανά τον κόσμο. Στην έκθεση θα υπάρχουν 80 περίπτερα με προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας από εταιρείες τυποποίησης, διακίνησης αλλά και πιστοποίησης των συγκεκριμένων προϊόντων που ήδη έχουν ξεκινήσει να πωλούνται και σε λαϊκές αγορές αποκλειστικά για αυτού του είδους τα προϊόντα.

Ολα τα βιολογικά προϊόντα στον ελλαδικό χώρο, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές της ΕΕ, ενώ απόλυτη προτεραιότητα των επαγγελματικών ενώσεων και των πιστοποιητικών οργανισμών είναι η προώθηση ιδιαίτερων προτύπων στα βιολογικά προϊόντα.

Τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν την εγγύηση προστασίας των επόμενων γενεών αλλά και του πλανήτη μας, τόνισε ο κ. Γ. Εφραιμίδης, εκπρόσωπος του δήμου Αθηναίων, επισημαίνοντας πως “καθημερινά επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες που έχουν τα χημικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα για τον άνθρωπο… Ιδιαίτερα η εμφάνιση των μεταλλαγμένων προϊόντων συνοδεύεται από ακόμη μεγαλύτερο για την υγεία των καταναλωτών ρίσκο, από το οποίο τα βιολογικά προϊόντα μας προστατεύουν”.

Στη βιολογική γεωργία ως μέθοδο παραγωγής δεν υπάρχει χρήση οποιουδήποτε αγροχημικού, όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και ορμόνες και ως εκ τούτου υπάρχει “ασπίδα προστασίας” για την υγεία των πολιτών, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διεπιστημονικής Εταιρείας για τη βιολογική γεωργία κ. Χ.Φωτόπουλος. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, στην ενημέρωσή τους για τη χρησιμότητα των βιολογικών προϊόντων αλλά και στην ανάγκη υποστήριξης των καλλιεργητών από την Πολιτεία.

Ενα από τα μηνύματα των μέχρι σήμερα επιτυχημένων, όπως χαρακτηρίζονται από τους εμπλεκόμενους με τη βιολογική καλλιέργεια φορείς, εκθέσεων αυτών των προϊόντων, είναι “όχι στη γενετική μηχανή, η λύση είναι στο χέρι μας” και ο λόγος δεν είναι άλλος, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, από το ό,τι οι πολίτες καταναλωτές και ιδιαίτερα οι μικρές ηλικίες έχουν το δικαίωμα σωστής ανάπτυξης και επιλογής των προϊόντων που θα καταναλώσουν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση