Καρκίνος παχέος εντέρου: Διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι η τρίτη σε σειρά συχνότητας κακοήθης νόσος στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, καθώς και η δεύτερη αιτία θανάτου σχετιζόμενη με καρκίνο. Περίπου 60% των ασθενών με καρκίνο στο παχύ έντερο και στο ορθό υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νεοπλάσματος, οι μισοί όμως από τους χειρουργημένους ασθενείς θα πεθάνουν στα επόμενα πέντε χρόνια από την επέμβαση, οι περισσότεροι από αυτούς λόγω υποτροπής της νόσου. Η διάγνωση του καρκίνου αυτού σε πρώιμο στάδιο βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση, ενώ η έγκαιρη κατάδειξη των υποτροπών μπορεί να παρατείνει την επιβίωση.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν κατά τη τρίτη μέρα των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και διεξάγεται στα Ιωάννινα με την προεδρία του καθηγητού παθολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Επαμεινώνδα Τσιάνου.

Οι προσπάθειες των επιστημόνων εστιάζονται σήμερα στην προεγχειρητική σταδιοποίηση με την βοήθεια σύγχρονων διαγνωστικών μεθόδων των κακοήθων νεοπλασμάτων του πεπτικού συστήματος και ιδιαίτερα του καρκίνου του παχέος εντέρου, που όπως τονίστηκε στο συνέδριο, έχουν τεράστια σημασία για το κοινωνικό σύνολο παγκοσμίως.

Διάφορες ορολογικές εξετάσεις (νεοπλασματικοί δείκτες), απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική και μαγνητική τομογραφία, διαδερμικό ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα, ανοσοσπινθηρογραφία) και άλλες ακόμη διαγνωστικές μέθοδοι επιτρέπουν την με σχετική ακρίβεια σταδιοποίηση, ώστε να επιλέγεται η καταλληλότερη για κάθε ασθενή χειρουργική επέμβαση, αλλά και να αποφεύγεται άσκοπη χειρουργική επέμβαση.

Η προεγχειρητική σταδιοποίηση έχει αποκτήσει ιδιαίτερη πρακτική σημασία στη διάρκεια των τελευταίων ετών, όχι μόνο επειδή κατευθύνει σωστά τις διάφορες συνιστώσες της χειρουργικής επέμβασης, αλλά και επειδή επιτυγχάνεται αρκετά επακριβώς μέσω των πολύπλοκων μεθόδων, που διατίθενται σήμερα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση