ραγοειδίτιδα | emvolio kata tis lisas | συχνοουρια και αγχος | Therapia skulou gia pswra

Η ετήσια έκθεση της Unicef για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμοΠαρά τα αξιόλογα δείγματα προόδου που επιτεύχθηκαν την προηγούμενη δεκαετία, τα περισσότερα κράτη δε στάθηκαν στο ύψος των δεσμεύσεων που ανέλαβαν στη Σύνοδο Κορυφής για τα Παιδιά του 1990, επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο η Unicef.

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της ειδικής συνόδου του ΟΗΕ για τα παιδιά τονίζεται ότι τα διδάγματα της δεκαετίας αυτής, μας δείχνουν ξεκάθαρα το δρόμο και επιτάσσουν ότι οι υποσχέσεις που θα δοθούν τώρα, είναι υποσχέσεις που πρέπει να τηρηθούν.

Οπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της Unicef, σε μεγάλο βαθμό, τα παιδιά της δεκαετίας του '90, αν και δεν το γνωρίζουν, εγκαταλείφθηκαν. Τα όσα έχουν επιτευχθεί - αν και σημαντικά - είναι πολύ λιγότερα από τις προσδοκίες που υπήρχαν στο ξεκίνημα της δεκαετίας.

Με δεδομένους τους πόρους και την τεχνογνωσία στον κόσμο σήμερα, η κατάσταση των παιδιών είναι πολύ κάτω από τις υπάρχουσες δυνατότητες, τονίζει η οργάνωση, που αναγνωρίζει ότι μερικές κυβερνήσεις πέτυχαν σπουδαία πράγματα, αλλά επισημαίνει ότι συνολικά υπήρξε ανεπαρκής πρόοδος.

Η γενιά του '90

Τα παιδιά που γεννήθηκαν στην αρχή της δεκαετίας του '90 ήταν η πολυαριθμότερη γενιά που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Αναλογικά, σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 100 παιδιών, διαπιστώνει κάποιος ότι:

- Από τα 100 αυτά παιδιά, τα 55 είχαν γεννηθεί στην Ασία (συμπεριλαμβανομένων 19 στην Ινδία και 18 στην Κίνα)

- 16 στη Νότια της Σαχάρας Αφρική

- 8 στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική

- 7 στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική

- 6 στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και τη Βαλτική

- 8 στις βιομηχανικές χώρες (δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς, Ισραήλ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) .

- Τα εννέα πέθαναν πριν φθάσουν τα 5 τους χρόνια.

Καταγραφή κατά τη γέννηση:

- Τα 33 από αυτά δεν καταγράφηκαν κατά τη γέννησή τους (αυτά τα παιδιά επισήμως δεν υπάρχουν, ούτε τους αναγνωρίζεται εθνικότητα).

Εμβολιασμοί:

- Τα 27 δεν εμβολιάστηκαν εναντίον καμιάς ασθένειας

Διατροφή:

- Τα 32 υπέφεραν από υποσιτισμό πριν φθάσουν τα 5 τους χρόνια

- Μόνο 44 τρέφονταν αποκλειστικά με θηλασμό τους 3 πρώτους μήνες της ζωής τους

Νερό και Υγιεινή:

- Τα 18 δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό

- Τα 39 ζουν χωρίς εγκαταστάσεις υγιεινής

Σχολείο:

- Τα 18 δεν θα πάνε ποτέ σχολείο - τα 11 από αυτά κορίτσια

- Τα 25 από τα 100 που θα πάνε στην πρώτη τάξη, δεν θα φθάσουν μέχρι την πέμπτη τάξη.

Το Παγκόσμιο Κίνημα για τα Παιδιά

Με σκοπό την κινητοποίηση της ηγεσίας σε κάθε επίπεδο, η Unicef και συνεργάτες της ξεκίνησαν αυτό το χρόνο το Παγκόσμιο Κίνημα για τα Παιδιά, ενώνοντας οργανισμούς και ανθρώπους των οποίων η αντίληψη για την ανθρώπινη πρόοδο είναι ταυτόσημη με την ευημερία του κάθε παιδιού.

Στα ίδια πλαίσια κινείται και η εκστρατεία της Unicef "Ναι στα Παιδιά" που καλεί για δράση με βάση δέκα βασικές αρχές για την ευημερία των παιδιών και έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 10 εκατομμύρια δηλώσεις υποστήριξης από όλο τον κόσμο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.