Δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη σε αλλοδαπούς με Aids

Την παροχή δωρεάν νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης σε αλλοδαπούς μετανάστες που έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS ή άλλα λοιμώδη νοσήματα, όπως φυματίωση ή ηπατίτιδα, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, στο νομοσχέδιο “προμήθειες νοσοκομείων και λοιπών μονάδων υγείας -ΠΕΣΥ και άλλες διατάξεις” που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, κατατέθηκε και επισήμως η τροπολογία που προβλέπει ότι ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατροί, θα μπορούν στο εξής και κάτω από αυστηρότατες προϋποθέσεις, να συνταγογραφούν και να χορηγούν ουσίες ανταγωνιστικές των οπιούχων, σε εξαρτημένα άτομα. Πρόκειται για ουσίες που μέχρι σήμερα χορηγούνταν μόνο από τον ΟΚΑΝΑ και τα δημόσια νοσοκομεία και δε θεωρούνται “υποκατάστατα” αλλά “ανταγωνιστικά” των οπιούχων.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Βασίλης Λαοπόδης.

Ο κ. Σταύρος Κουτσουμπέλης (ΠΟΕΔΗΝ) αφού επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο θα είναι τομή στο θέμα των προμηθειών των νοσοκομείων, επανέλαβε τις καταγγελίες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας για εγγραφή διπλών εξετάσεων στους ίδιους ασθενείς και ιατρικά μηχανήματα που παραμένουν στα κουτιά και δεν αξιοποιούνται.

“Ορισμένοι διευθυντές τμημάτων, κάνουν φωτογραφικούς διαγωνισμούς, προκαθορίζουν τον τύπο του ιατρικού μηχανήματος που θέλουν και τελικά το προμηθεύονται από συγκεκριμένη εταιρία”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουτσουμπέλης, επεσήμανε ότι κατά την άποψή του οι επιτροπές του ΠΕΣΥ θα έχουν θετικά αποτελέσματα στο θέμα των προμηθειών για τα νοσοκομεία και πρόσθεσε ότι “συχνά υπάρχει προσυνεννόηση των εταιριών για το ποιος θα αναλάβει το διαγωνισμό”, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των τιμών των φαρμάκων, είπε ότι “με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις που γίνονται, το κόστος τους είναι ανεξέλεγκτο”.

Ο κ. Βασίλης Λαοπόδης, εξέφρασε επιφυλάξεις, λέγοντας ότι ο κίνδυνος υπερχρέωσης των νοσοκομείων θα εξακολουθήσει να υπάρχει, ενώ πρότεινε να έχει λόγο και το επιστημονικό προσωπικό στο θέμα των προμηθειών.

Με άλλες τροπολογίες, ορίζεται ότι οι εισφορές 8,8% υπέρ του Εθνικου Οργανισμού Φαρμάκων, επί της τιμής των λιανικώς πωληθέντων φαρμάκων τις οποίες δεν έχουν αποδώσει τα φαρμακεία στον ΕΟΦ, ρυθμίζονται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και καταβάλλονται το ανώτερο σε δώδεκα ίσες μηνιαίες δόσεις με ποσό για κάθε δόση, όχι μικρότερο των 30.000 δρχ.

Επίσης, επιτρέπεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις να συνάπτουν συμβάσεις με τα ΠΕΣΥ για την κάλυψη με ειδικό αυξημένο τιμολόγιο, όσων ασφαλισμένων στις εταιρίες αυτές επιλέγουν τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση