μονοφαγική δίαιτα με ξηρούς καρπούς | συμπτωματα ατυπης πνευμονιας

Σοκολάτα και καρδιάΠερισσότερα καλά νέα επιφυλάσσουν Αμερικανοί ερευνητές για τους λάτρεις της σοκολάτας, η οποία δεν έχει απλά υπέροχη γεύση, αλλά είναι και υγιεινή. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη τα φλαβονοειδή που περιέχει μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων στο αίμα.

"Βρίσκουμε όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας, η οποία είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα", δήλωσε σε επιστημονική διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη ο κ. Καρλ Kιν, διαιτολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

O κ. Κιν και συνεργάτες του αξιολόγησαν την επίδραση της σοκολάτας στα αιμοπετάλια 25 εθελοντών και παρουσίασαν τα πορίσματα της έρευνάς τους στη διάσκεψη της Βρετανικής Ενωσης για την Προώθηση της Επιστήμης.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από εθελοντές που κατανάλωσαν 25 γραμμάρια σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και από άλλους εθελοντές που έφαγαν αντίστοιχα ψωμί.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν χαμηλότερη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων στους εθελοντές που είχαν καταναλώσει σοκολάτα, δηλαδή μείωση της πιθανότητας δημιουργίας θρόμβων του αίματος, ενώ στην ομάδα που είχε καταναλώσει ψωμί δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή.

Ο κ. Κιν υποστήριξε τέλος ότι η έρευνα αυτή υποστηρίζει τα πορίσματα προηγούμενης έρευνας, η οποία έδειξε ότι το κακάο έχει ανάλογη δράση με τη λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης, που βοηθάει στη μείωση των θρόμβων αίματος.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι η κατανάλωση σοκολάτας δε θα πρέπει να αντικαταστήσει τη λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης, καθώς τα δυο αυτά προϊόντα λειτουργούν μέσω διαφορετικού μηχανισμού στον οργανισμό. "Τα αποτελέσματα αυτά μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι η σοκολάτα μπορεί να συμβάλει σε μια υγιεινή, σωστά-ισορροπημένη διατροφή", κατέληξε.

Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή. Ερευνες έχουν δείξει ότι μία μικρή πλάκα πικρής σοκολάτας περιέχει τόσα φλαβονοειδή όσο έξι μήλα, 4,5 φλιτζάνια τσάι, 28 ποτήρα λευκού κρασιού ή δύο ποτήρια κόκκινου κρασιού.

Τα φλαβονοειδή πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε πολλές βιομηχανικές χώρες, περιορίζοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων.

Ωστόσο ο καθηγητής Χάρολντ Σμιτζ προειδοποίησε ότι τα επίπεδα φλαβονοειδών διαφέρουν στη σοκολάτα και στα προϊόντα κακάου ανάλογα με την διαδικασία παρασκευής τους, κατά την οποία πολλά φλαβονοειδή καταστρέφονται.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.