ψευδοκυηση | φυματιωση | ετεροζυγη β-θαλασσαιμία | παραθορμονη | εχινοκοκκος κυστη | βουβωνοκήλη

Μειώστε τον καφέ για χαμηλότερη χοληστερόληΕάν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που πίνουν πολλούς καφέδες την ημέρα, μάλλον είναι ώρα να τους περιορίσετε. Ιδίως εάν έχετε πρόβλημα με τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος. Νορβηγοί επιστήμονες προτείνουν τον περιορσμό στην κατανάλωση του καφέ εάν θέλετε να έχετε πιο γερή καρδιά. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Clinical Nutrition. Σύμφωνα με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Οσλο, μειώνοντας την κατανάλωση καφέ, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερόλης και της ομοκυστεΐνης στο αίμα, των οποίων οι υψηλές συγκεντρώσεις αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών νοσημάτων.

Στη μελέτη που έγινε πήραν μέρος 191 υγιή άτομα ηλικίας 24-69 ετών που δεν κάπνιζαν. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση καφέ.

Για μία χρονική περίοδο 6 συνεχόμενων εβδομάδων, η πρώτη ομάδα δεν κατανάλωσε καθόλου καφέ, η δεύτερη κατανάλωνε 1-3 φλιτζάνια καφέ (175-525ml) ανά ημέρα, και η τρίτη κατανάλωνε περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ (>700ml) ανά ημέρα.

Από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, λήφθηκαν δείγματα αίματος στην τρίτη και στην έκτη εβδομάδα της έρευνας ενώ συγκεντρώθηκαν και πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.

Μετά την περίοδο των 6 εβδομάδων, η ομάδα των ατόμων που δεν κατανάλωσε καφέ σημείωσε μείωση στα επίπεδα ομοκυστεΐνης κατά 10% αλλά και μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης κατά 0.28 mmol/L.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός ότι η αποχή από τον καφέ, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν καφές φίλτρου, μείωσε τα επίπεδα της χοληστερόλης, δείχνει ότι ακόμα και ο καφές φίλτρου περιέχει συστατικά του καφέ που επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, κάτι που μέχρι στιγμής είχε αποδειχθεί μόνο με το βραστό καφέ.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.