Μειώστε τον καφέ για χαμηλότερη χοληστερόλη

Μειώστε τον καφέ για χαμηλότερη χοληστερόληΕάν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που πίνουν πολλούς καφέδες την ημέρα, μάλλον είναι ώρα να τους περιορίσετε. Ιδίως εάν έχετε πρόβλημα με τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος. Νορβηγοί επιστήμονες προτείνουν τον περιορσμό στην κατανάλωση του καφέ εάν θέλετε να έχετε πιο γερή καρδιά. Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Clinical Nutrition. Σύμφωνα με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Οσλο, μειώνοντας την κατανάλωση καφέ, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερόλης και της ομοκυστεΐνης στο αίμα, των οποίων οι υψηλές συγκεντρώσεις αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών νοσημάτων.

Στη μελέτη που έγινε πήραν μέρος 191 υγιή άτομα ηλικίας 24-69 ετών που δεν κάπνιζαν. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση καφέ.

Για μία χρονική περίοδο 6 συνεχόμενων εβδομάδων, η πρώτη ομάδα δεν κατανάλωσε καθόλου καφέ, η δεύτερη κατανάλωνε 1-3 φλιτζάνια καφέ (175-525ml) ανά ημέρα, και η τρίτη κατανάλωνε περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ (>700ml) ανά ημέρα.

Από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, λήφθηκαν δείγματα αίματος στην τρίτη και στην έκτη εβδομάδα της έρευνας ενώ συγκεντρώθηκαν και πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.

Μετά την περίοδο των 6 εβδομάδων, η ομάδα των ατόμων που δεν κατανάλωσε καφέ σημείωσε μείωση στα επίπεδα ομοκυστεΐνης κατά 10% αλλά και μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης κατά 0.28 mmol/L.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός ότι η αποχή από τον καφέ, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν καφές φίλτρου, μείωσε τα επίπεδα της χοληστερόλης, δείχνει ότι ακόμα και ο καφές φίλτρου περιέχει συστατικά του καφέ που επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, κάτι που μέχρι στιγμής είχε αποδειχθεί μόνο με το βραστό καφέ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση