στενωση αορτικης βαλβιδας φυσημα | πνευμοθωρακας | ναυτια πιεση καρπου | αντιτετανικο εμβολιο αναμνιστικη

Πίστη, ένα φάρμακο της ψυχής


Δεκαπενταύγουστος και το προσκύνημα χιλιάδων πιστών στην Παναγία της Τήνου αποτελεί και φέτος την έκφραση της παρακλητικής αγωνίας προς τη Μεγαλόχαρη για υγεία, θεραπεία της αρρώστιας και ανακούφιση του πόνου. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος χάσει την πίστη του; Μήπως γίνεται πιο ευάλωτος στην αρρώστια και κινδυνεύει περισσότερο; Χαρακτηριστικές είναι οι έρευνες του Δρ. Harold G. Koenig.

Ο Koenig είναι ψυχίατρος στο Πανεπιστημίου Duke. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη θρησκεία, την πνευματικότητα και την υγεία. Οι απόψεις του έχουν καλυφθεί εκτενώς στο Newsweek και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ο Δρ. Koenig έχει δημοσιεύσει πάνω από 280 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά. Ανέλαβε την πρώτη συστηματική τεκμηριωμένη ανάλυση σχετικά με την σύνδεση μεταξύ ψυχικών διαταραχών και της θρησκείας. Σύμφωνα με αυτή, φαίνεται ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η θρησκευτική πίστη σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία στους τομείς της κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών και της αυτοκτονίας. Αλλά και πέρα από τα ψυχικά νοσήματα, οι άνθρωποι οι οποίοι χάνουν την ελπίδα τους στο Θεό γίνονται πεσιμιστές και κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη μάχη με το θάνατο κατά την διάρκεια κάποιου σοβαρού νοσήματος.

Οπως εξηγεί ο Δρ. Koenig είναι φυσιολογικό όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, αν και πιστεύουν, να χάνουν το κουράγιο τους, να αμφιβάλουν για την ύπαρξη του Θεού και πολλές φορές να αισθάνονται έντονα συναισθήματα θυμού.

Οταν όμως τα συναισθήματα αυτά δεν είναι πρόσκαιρα και ο ασθενής δεν μπορεί να τα ξεπεράσει τότε βιώνει ένα συνεχές άγχος, το οποίο επιβαρύνει την κατάσταση του.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.