Νέο φάρμακο κατά της λευχαιμίας

Νέο φάρμακο κατά της λευχαιμίαςΘετικά είναι τα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός νέου φαρμάκου κατά της Β λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, που παρασκευάστηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Schering Health Care και έχει τη μορφή μονοκλωνικού αντισώματος. Είναι η πρώτη φορά που φάρμακο αυτής της μορφής δοκιμάζεται ενάντια σε αυτό τον τύπο της λευχαιμίας, η οποία εμφανίζεται μετά το πεντηκοστό έτος και έχει συνήθως μακροχρόνια εξέλιξη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, το ένα τρίτο των ασθενών που βρισκόντουσαν σε προχωρημένο στάδιο της νόσου και δεν ανταποκρινόντουσαν στις συμβατικές θεραπείες, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της κατάστασής τους. Στόχος των επιστημόνων είναι να μπορέσουν να συνδυάσουν τις παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους με αυτές τις νέες μορφές φαρμάκων προκειμένου να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσου.

Η Β-λεμφοκυτταρική λευχαιμία είναι μια μορφή λευχαιμίας, η οποία εμφανίζεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας και έχει βραδεία εξέλιξη, σε αντίθεση με άλλες μορφές λευχαιμίας που πλήττουν νεαρά άτομα και παιδιά και είναι πιο επιθετικές.

Οι συμβατικές θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ενάντια στη νόσο έχουν το μειονέκτημα ότι μαζί με τα καρκινικά κύτταρα, καταστρέφουν και τα φυσιολογικά, με αποτέλεσμα σημαντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες, γεγονός που αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου γενικότερα.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να επικεντρώνουν τη δράση τους μόνο στα παθολογικά κύτταρα, ελαχιστοποιώντας έτσι τις επιπτώσεις της θεραπείας στην υγεία των ασθενών.

Η κυριότερη παρενέργεια του συγκεκριμένου φαρμάκου ήταν η εμφάνιση πυρετού και ρίγους, καθώς επίσης και ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας λοίμωξης τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας , όσο και δύο μήνες μετά από αυτή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση