Ο ρόλος των γονιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Ο ρόλος των γονιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγησηΣε μια εποχή που το σεξ δεν αποτελεί πια ταμπού, αλλά και που οι κίνδυνοι από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ιδιαίτερα αυξημένοι, η σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων αμφισβητείται πλέον από ελάχιστους. Οι γονείς ιδίως μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στον τομέα αυτό, εφόσον δε διστάζουν να συζητούν ειλικρινά με τα παιδιά τους και δεν καταφεύγουν στη σιωπή ή κάποιες φευγαλέες αναφορές και κατηγορηματικές διατυπώσεις, που οδηγούν τα παιδιά σε αναζήτηση άλλων πηγών πληροφόρησης που δεν είναι συνήθως έγκυρες. Σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ από το Centers for Disease Control and Prevention στην Ατλάντα, διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι των οποίων οι μητέρες συζητούσαν ανοιχτά μαζί τους τη σημασίας της χρήσης του προφυλακτικού, ανέπτυσσαν λιγότερο ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Οι μητέρες που ήταν πιο πρόθυμες να συζητήσουν με τα παιδιά τους τη χρήση του, ήταν αυτές που ήταν περισσότερο ενημερωμένες και αυτές οι οποίες πίστευαν ότι τα παιδιά τους είχαν ενεργή σεξουαλική ζωή.

Καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διάθεση της μητέρας να συζητά με τα παιδιά της θέματα που άπτονται του σεξ, είναι το κατά πόσο η μητέρα είναι ενημερωμένη και πληροφορημένη, το μορφωτικό της επίπεδο και οι αντιλήψεις της σχετικά με τις προγαμιαίες σχέσεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι πολλοί γονείς, αν και έχουν τη διάθεση να αναφερθούν σε αυτά τα θέματα, πολλές φορές καθυστερούν, πιστεύοντας ότι είναι πολύ νωρίς και ότι τα παιδιά τους δεν είναι στην κατάλληλη ηλικία.

Τα στοιχεία των ερευνών σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά των νέων αποδεικνύουν το σημαντικό κενό ενημέρωσης που υπάρχει. Ερευνα που έγινε σε 900 φοιτητές και αφορούσε το σεξουαλικό τους ιστορικό και τη χρήση προφυλακτικών, αναφέρει ότι αν και το 93% έχει χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή προφυλακτικό, μόνο το 20% κάνει συστηματική χρήση αυτού.

Στις ΗΠΑ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 40% της εφηβικής εγκυμοσύνης αφορούσε έφηβες κάτω των 17 ετών. Από αυτές 30% καταλήγουν σε έκτρωση και 14% αποβάλουν. Το 40% των εφήβων που έκαναν διακοπή κύησης, στατιστικά θα προβούν και σε δεύτερη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 75% των κυήσεων στην εφηβεία ήταν ανεπιθύμητες.

Τέλος εκτός από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, η έλλειψη ενημέρωσης έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της επίπτωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, τα οποία μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες για την υγεία, ιδίως των γυναικών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση