Η οργάνωση των ιατρικών υπηρεσιών κατα τη διάρκεια του 2004

Περίπου 1.000 επισκέψεις το 24ωρο,θα δέχεται στη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή των αγώνων, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από τις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις στη Βαρκελώνη, την Ατλάντα και το Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ιατρικών Υπηρεσιών του “Αθήνα 2004” σε ότι αφορά τις προηγούμενες διοργανώσεις το 40% των επισκέψεων αφορούσαν τραυματισμούς αθλητών (κυρίως μυϊκές κακώσεις), ενώ ένα ποσοστό περίπου 10% προβλήματα που είχαν σχέση με τη ζέστη και τον ήλιο.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τα άτομα που προσέφυγαν στις ιατρικές υπηρεσίες της Πολυκλινικής, ήσαν αθλητές και είχαν ανάγκη μιας άμεσης και μόνο βοήθειας.

Με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο του “Αθήνα 2004”, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ο τομέας της υγείας στη διάρκεια των Αγώνων θα είναι σε διαρκή εφημερία.

Ολυμπιακά Νοσοκομεία έχουν χαρακτηριστεί:

Στην Αθήνα:

– Το ΚΑΤ (κυρίως για την περίθαλψη των αθλητών)

– Ο «Ευαγγελισμός› (κυρίως για τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας)

– Το «Γεώργιος Γεννηματάς› (κυρίως για τους θεατές)

– Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας (κυρίως για τους θεατές)

Στη Θεσσαλονίκη:

– Το Ιπποκράτειο

– Το Παπαγεωργίου

– Το ’γιος Παύλος

Στο Ηράκλειο Κρήτης και την Πάτρα αντιστοίχως τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και στο Βόλο το Γενικό Νοσοκομείο.

Στην Αθήνα, όπου θα συγκεντρωθεί ο κύριος όγκος αθλητών, μελών της Ολυμπιακής Οικογένειας και θεατές, σε επιφυλακή σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων θα βρίσκονται και άλλα 7 Γενικά και 7 Ειδικά Νοσοκομεία.

Τόσο η Πρωτοβάθμια, όσο και η νοσοκομειακή περίθαλψη θα παρέχεται δωρεάν – και φυσικά μόνο για έκτακτα περιστατικά – από την 1η Αυγούστου ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2004:

– Στα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (αθλητές, συνοδούς, μέλη ΔΟΕ και Ομοσπονδιών, χορηγούς κλπ.)

– Στο προσωπικό των Αγώνων

– Στους εθελοντές

– Στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ο “Αθήνα 2004” και το υπουργείο Υγείας, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού. Το έργο θα γίνει με ευθύνη και δαπάνη του υπουργείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, καθώς η Πολυκλινική είναι ένα από τα σημαντικά έργα που θα κληροδοτήσουν οι Αγώνες στην πόλη και μάλιστα σε μια περιοχή όπου στο μέλλον θα κατοικούν 10.000 άτομα και σημαντικά περισσότερα στην ευρύτερη περιοχή.

Η Πολυκλινική θα εξοπλιστεί με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα (Μαγνητικό και Αξονικό Τομογράφο, Υπερήχους κλπ) θα έχει τη δυνατότητα μικροεπεμβάσεων, ενώ θα διαθέτει και όλα τα σύγχρονα συστήματα Πληροφορικής.

Το συνολικό κόστος του έργου έχει προϋπολογιστεί στα 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ η επιλογή του προσωπικού θα ξεκινήσει στις αρχές του 2002 και σταδιακά θα ολοκληρωθεί επίσης ως το τέλος του 2003, θα είναι δε όλοι εθελοντές.

Εξάλλου, όλα τα επονομαζόμενα Ολυμπιακά Νοσοκομεία θα εκσυγχρονιστούν (κτίρια, εξοπλισμός, στελέχωση) έτσι ώστε να ανταποκριθούν κατά τον καλύτερο τρόπο στη διάρκεια των Αγώνων. Το συνολικό κόστος του εκσυγχρονισμού τους έχει προϋπολογιστεί σε 36 δισεκατομμύρια δραχμές. Και αυτά τα έργα θα αποτελέσουν κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην χώρα μας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση