Point System για την καρδιά

Point System για την καρδιάΕίναι γνωστό ότι ορισμένοι παράγοντες ή συνήθειες, είναι επιβλαβείς για την υγεία μας, αλλά το πόσο ο καθένας από αυτούς την επηρεάζει και πως όλοι αυτοί μαζί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους παραμένει ασαφές και απροσδιόριστο για τον πολύ κόσμο. Αυτό το πρόβλημα αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν Γάλλοι επιστήμονες οι οποίοι πρότειναν ένα ειδικό σύστημα βαθμολογίας, χάρη στο οποίο θα είναι δυνατή η αξιολόγηση του κινδύνου να πεθάνει κάποιος από ένα καρδιαγγειακό νόσημα Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει 11 παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο, συστολική αρτηριακή πίεση, επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, κάπνισμα, ή ύπαρξη διαβήτη, κ.α.. Οι πιο επιβαρυντικοί παράγοντες (ηλικία, φύλο, και κάπνισμα), δίνουν όπως είναι φυσικό και τους περισσότερους βαθμούς.

Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός άνδρα ηλικίας 66 ετών ο οποίος καπνίζει. Ηδη το σκορ αυτού του ατόμου είναι 38 βαθμοί χωρίς ακόμα να έχουν συνυπολογιστεί άλλοι παράγοντες όπως το ύψος και η αρτηριακή του πίεση.

Αν τώρα θεωρήσουμε ότι έχει υποστεί στο παρελθόν κάποιο καρδιακό επεισόδιο και οι τιμές χοληστερόλης στο αίμα του είναι υψηλές, τότε η βαθμολογία του εκτινάσσεται στους 61 βαθμούς και ο κίνδυνος ο άνθρωπος αυτός να πεθάνει από κάποιο νόσημα του κυκλοφορικού στα επόμενα 5 χρόνια είναι 17%.

Οι παράγοντες κινδύνου και οι βαθμοί που ο καθένας από αυτούς θα δίνει υπολογίστηκαν από τους ερευνητές από την μελέτη των αποτελεσμάτων οκτώ μεγάλων κλινικών δοκιμών αντιυπερτασικών φαρμάκων, στις οποίες συμμετείχαν 47.000 άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που δημιούργησαν αυτό το σύστημα βαθμολογίας, οι ασθενείς βλέποντας την συνολική βαθμολογία τους, αλλά και τι βαθμούς τους δίνει ο κάθε παράγοντας, θα γίνονται πιο υπεύθυνοι σε ότι αφορά τα θέματα της υγείας τους και συνεπώς θα αποφασίζουν πιο εύκολα να κάνουν σημαντικές αλλαγές στο τρόπο ζωής τους.

Κόβοντας για παράδειγμα το κάπνισμα, θα βλέπουν την βαθμολογία τους και συνεπώς τον κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους από ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, να μειώνεται.

Ομως και οι γιατροί θα βοηθηθούν στην προσπάθεια τους να εκτιμήσουν την κατάσταση ενός ασθενή και να καθορίσουν ή να ρυθμίσουν την θεραπευτική αγωγή, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση