Φάρμακο κάνει πιο ευαίσθητα τα καρκινικά κύτταρα στην χημειοθεραπεία

Πολύ πιο αποτελεσματική γίνεται η χημειοθεραπεία κατά των καρκινικών κυττάρων χάρη σε ένα νέο φάρμακο που περιέχει την ουσία decitabine, η οποία έχει την ικανότητα να μειώνει θεαματικά την αντοχή που αναπτύσσουν τα κύτταρα αυτά στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Τα καρκινικά κύτταρα αν και στην αρχή είναι ευάλωτα στην χημειοθεραπεία, στην συνέχεια έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν αντιστάσεις σε αυτή. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, διαπίστωσαν ότι όταν χρησιμοποίησαν την decitabine, σε ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών ή του παχέος εντέρου, τα καρκινικά κύτταρα, έχαναν αυτή την ικανότητα τους και καταστρέφονταν πολύ πιο εύκολα.

Στα καρκινικά κύτταρα, ένας μηχανισμός που υπάρχει στα φυσιολογικά κύτταρα, ο οποίος ελέγχει και επιδιορθώνει το DNA του κυττάρου από τυχόν μεταλλάξεις, πέφτει σε αδράνεια, εξαιτίας μιας διαδικασίας γνωστής ως μεθυλίωση του DNA.

Ταυτόχρονα όμως ο μηχανισμός αυτός προγραμματίζει και το πότε το κύτταρο θα ‘πεθάνει’. Αυτό εξηγεί γιατί τα καρκινικά κύτταρα είναι κατά κάποιο τρόπο αθάνατα.

Η decitabine σύμφωνα με τους ερευνητές ανατρέπει τη διαδικασία της μεθυλίωσης, επανενεργοποιώντας τον μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA στα καρκινικά κύτταρα με αποτέλεσμα αυτά να χάνουν την ‘αθανασία’ τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση