αδενωματα καρδιας | τι κανουμε οταν πεφτει η mikrh πιεση

Η τελομεράση κλειδί για την αντιμετώπιση του καρκίνουΗ μείωση της λειτουργικότητας του ενζύμου τελομεράση στα νεοπλασματικά κύτταρα πιθανώς θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών αγωγών κατά του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο ρόλος της τελομεράσης είναι να συνθέτει τις τελομερικές αλληλουχίες του DNA στα άκρα των χρωματοσωμάτων. Το ένζυμο αυτό είναι ανενεργό στα περισσότερα κύτταρα εκτός των γεννητικών και των αιμοποιητικών κυττάρων.

Ετσι, σε κάθε κυτταρική διαίρεση, καθώς το ένζυμο αυτό παραμένει ανενεργό, τα ανθρώπινα σωματικά κύτταρα χάνουν περίπου 50-100 ζεύγη βάσεων του τελομερικού DNA, γεγονός που έχει συσχετιστεί με το κυτταρικό γήρας και θάνατο.

Στα καρκινικά κύτταρα έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιείται η τελομεράση με αποτέλεσμα τα νεοπλασματικά κύτταρα να μην καταστρέφονται και να μπορούν να διαιρούνται πολύ περισσότερες φορές από ότι τα φυσιολογικά κύτταρα και να δίνουν την εντύπωση ότι είναι αθάνατα.

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν μεταλλάσσοντας ένα γονίδιο να μειώσουν τη λειτουργικότητα της τελομεράσης στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και του μαστού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα νεοπλασματικά κύτταρα να χάσουν σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα τους να διαιρούνται επ΄αόριστον.

Οταν μάλιστα τα κύτταρα αυτά εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια, οι όγκοι που αναπτύχθηκαν ήταν πολύ μικρότεροι συγκριτικά με τα κανονικά καρκινικά κύτταρα.

Τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα πιστεύουν οι επιστήμονες ότι ανοίγουν νέες προοπτικές στην φαρμακευτική αντιμετώπιση των νεοπλασματικών όγκων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.