Κίνδυνοι από τα υποκατάστατα νικοτίνης

Αρκετοί καπνιστές χρησιμοποιούν υποκατάστατα νικοτίνης, στην προσπάθεια τους να μειώσουν το κάπνισμα ή να απαλλαγούν από αυτό, τα οποία όμως σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου Stanford έδειξαν ότι μπορεί να αποδειχτούν το ίδιο επιβλαβή για τον οργανισμό, όπως και το τσιγάρο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως πολλά υποκατάστατα του τσιγάρου, όπως οι τσίχλες νικοτίνης, τα αυτοκόλλητα που κολλούν στο δέρμα και οι συσκευές εισπνοής νικοτίνης, τα οποία μειώνουν την ακατάσχετη επιθυμία των καπνιστών για τσιγάρο, μπορούν να διεγείρουν την ανάπτυξη όγκων.

Ερευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στο Journal Nature Medicine, αναφέρει ότι η νικοτίνη διεγείρει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνει τα αποθέματα αίματος στους όγκους και τους μεγαλώνει σε μέγεθος.

Η νικοτίνη είναι ουσία, η οποία βρίσκεται μέσα στο τσιγάρο και προκαλεί εξάρτηση. Σε πείραμα, που έγινε από επιστήμονες, εμφυτεύτηκαν καρκινικά κύτταρα σε ποντίκια και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, αυτά που έλαβαν υποκατάστατα νικοτίνης, ανέπτυξαν πολύ γρηγορότερα όγκους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η νικοτίνη, είτε λαμβάνεται από τσιγάρα είτε από υποκατάστατα, είναι το ίδιο επιβλαβής για τον οργανισμό ειδικά όταν τα υποκατάστατα χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οσοι λοιπόν κάνουν χρήση τέτοιων προϊόντων, καλό είναι, να προσέχουν τις οδηγίες χρήσεως και να τηρούν το χρονικό διάστημα που μπορούν να παίρνουν τα υποκατάστατα όπως αναγράφεται στις οδηγίες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση