νόσος του crohn | καυτηριασμος μυτης σε παιδια | ασπιρινη δοσολογια | περιοδοντίτιδα πόνος | ουρική αρθρίτιδα

Κύμα διαμαρτυριών προκαλεί κατοχύρωση γονιδίουΗ αποκάλυψη ότι γονίδιο το οποίο συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού, κατοχυρώθηκε με ευρεσιτεχνία σε Αμερικανική εταιρεία από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο της Ενωσης Γερμανών Γιατρών όσο και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.

Πρόκειται για το γονίδιο BRCA1, το οποίο κατοχυρώθηκε στην εταιρεία Myriad, που εδρεύει στο Σολτ Λέικ Σίτι στην πολιτεία της Γιούτα, στις ΗΠΑ.

Η Ενωση Γερμανών Γιατρών και η Greenpeace ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας να ανακαλέσει την απόφαση και ζητούν την απόλυτη απαγόρευση της κατοχύρωσης με ευρεσιτεχνία όλων των γονιδίων, καθώς τα γονίδια των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων δεν εφευρέθηκαν από τη βιομηχανία και αποτελούν αναπαλλοτρίωτο κοινό αγαθό.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ορισμένες μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA1 συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού. Τροποποιημένες εκδοχές του BRCA1 και ενός άλλου γονιδίου, του BRCA2, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, ανάλογα με το αν έχει το ένα ή και τα δυο αυτά γονίδια.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας ανακοίνωσε ότι έχει δεχθεί περισσότερες από 6.700 αιτήσεις για την κατοχύρωση με ευρεσιτεχνία γονιδίων ζώων και ανθρώπων μεταξύ του 1990 και του Απριλίου του 2001, εκ των οποίων 861 έχουν εγκριθεί.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.