Πρόγραμμα για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων

Σύστημα διεθνούς παρακολούθησης για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων στις αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νευρολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Η δρ. Ρουθ Μπονίτα, εκπρόσωπος της ΠΟΥ είπε ότι το σύστημα παρέχει εξειδικευμένη πληροφόρηση για τους επικίνδυνους παράγοντες και τάσεις κάθε χώρας, έτσι ώστε να μπορεί κάθε χώρα ν’ αναπτύσσει δική της στρατηγική για την πρόληψη των εγκεφαλικών.

Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι η πρόληψη του εγκεφαλικού είναι εφικτή. Πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης τα οποία σημειώνουν επιτυχία.

Ο κίνδυνος, ωστόσο είναι ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως αυτές που καταγράφουν ταχείες οικονομικές και δημογραφικές αλλαγές, θα έχουν αύξηση κρουσμάτων σε ασθένειες όπως το εγκεφαλικό, εκτός αν άμεσα ληφθούν μέτρα, τόνισε η κ. Μπονίτα.

Το εγκεφαλικό αποτελεί από τις μεγαλύτερες αιτίες πρόκλησης αναπηριών και θανάτου. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν ζωή τους κάθε χρόνο και τουλάχιστον 15 εκατομμύρια υποφέρουν από τις επιπτώσεις ενός εγκεφαλικού του οποίου επέζησαν. Το 80% των κρουσμάτων της νόσου προκαλούνται από θρόμβωση σε ένα από τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Η αξιωματούχος της ΠΟΥ διευκρίνισε ότι το σύστημα συνδυάζει πληροφόρηση για τους παράγοντες επικινδυνότητας όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης, με στρατηγικές πρόληψης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση