Το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο υπεύθυνο για τροχαία ατυχήματα

Τα αυτοκινητικά ατυχήματα μπορούν να μειωθούν αισθητά με τη θεραπεία των οδηγών που πάσχουν από μια διαταραχή του ύπνου γνωστή με την ονομασία σύνδρομο άπνοιας στον Υπνο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύει η βρετανική επιθεώρηση “Thorax” (Θώρακας).

Η μελέτη που έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του δυτικού Οντάριο στον Καναδά συμπεραίνει ότι το ποσοστό των συγκρούσεων οχημάτων με οδηγούς που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο μειώθηκε κατά το 1/3, αφότου οι οδηγοί υποβλήθηκαν σε θεραπεία για την ασθένειά τους.

Η άπνοια κατά τον ύπνο, που προκαλείται από τη στένωση των αεραγωγών οδών του πνεύμονα, επιφέρει διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οσοι ταλαιπωρούνται από τη νόσο αυτή, ροχαλίζουν πολύ δυνατά καθώς προσπαθούν να αναπνεύσουν και ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νωθρότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχει σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο των αυτοκινητικών ατυχημάτων λόγω της κακής οδήγησης.

Η θεραπεία που λέγεται “συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών” γίνεται μέσω μιας ιατρικής συσκευής που ωθεί ελαφρά τον αέρα στους πνεύμονες, από μια μάσκα που φορά ο ασθενής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι συγκρούσεις αυτοκινήτων από οδηγούς με πρόβλημα άπνοιας ανέρχονται σε ποσοστό 15% με 20% στο σύνολο των τροχαίων ατυχημάτων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση