Να απαγορευθεί η χρήση κρεατάλευρων

Απαγόρευση χρήσης κρεατάλευρων για τη διατροφή των μηρυκαστικών και άλλα προληπτικά μέτρα καταπολέμησης της νόσου των τρελών αγελάδων πρέπει να λάβουν όλες οι χώρες, προειδοποιούν με ανακοίνωσή τους ειδικοί και αξιωματούχοι που έλαβαν μέρος σε Διεθνή διάσκεψη για την ασθένεια.

Περισσότεροι από 150 ειδικοί κτηνίατροι, ειδικοί τροφίμων και αξιωματούχοι που ασχολούνται με θέματα υγείας, αναγνώρισαν ότι ολες οι χώρες διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί στο έδαφός τους η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, γνωστή και ως νόσος των τρελών αγελάδων, όχι μόνο σε κοπάδια βοοειδών αλλά και στα πρόβατα και τις κατσίκες.

“Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα διεθνές ζήτημα με δεδομένο ότι μολυσμένα από τη νόσο προϊόντα έχουν ήδη μοιραστεί σε όλη τη Γη μέσω του εμπορίου των κοπαδιών βοοειδών αλλά και υποπροϊόντων”, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των μετεχόντων ειδικών στην τετραήμερη διεθνή διάσκεψη.

“Οι χώρες δεν πρέπει να εφησυχάζουν σχετικά με τους κινδύνους να εντοπιστούν σε αυτές περιπτώσεις της νόσου. Οι περιορισμένες περιπτώσεις της νόσου καθώς και η περιορισμένη σχετικά εξάπλωσή της σε συνδυασμό με την μεγάλη περίοδο επώασης και τα μη συγκεριμένα κλινικά της συμπτώματα καλύπτουν τη σοβαρότητα του προβλήματος”, προστίθεται στην ανακοίνωση των ειδικών.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από εκατό άνθρωποι στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία έχουν πεθάνει ή εικάζεται ότι πέθαναν από τη νόσο αυτή (Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ η ονομασία της ασθένειας για τους ανθρώπους που είναι παραλλαγή της νόσου των τρελών αγελάδων) γιατί έτρωγαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα κρέας που προήρχετο από μολυσμένα με τη νόσο ζώα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση