Ναι μεν αλλά…. από τις εταιρείες κατασκευής κινητών

Μετά την παγκόσμια ευρεσιτεχνία της επίλυσης ενός προβλήματος που θεωρούν ότι δεν …υπάρχει, δηλαδή πρόβλημα υγείας από τα κινητά, οι τρεις παγκόσμιοι κολοσσοί στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας Nokia, Ericsson και Motorola, ζήτησαν να τους κατοχυρωθεί η ευρεσιτεχνία για νέα εξαρτήματα στα κινητά τηλέφωνα που προστατεύουν τους χρήστες τους από την τυχόν επικίνδυνη για την υγεία ακτινοβολία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times.

Οι τρεις όμιλοι, χρησιμοποιούν αυτά τα νέα εξαρτήματα επί τουλάχιστον οκτώ χρόνια, συνεχίζουν ωστόσο να διαβεβαιώνουν ότι τα τηλέφωνά τους δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Σε μία από τις αιτήσεις για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Φινλανδικός όμιλος Nokia, διευκρινίζει ότι “της αναφέρθηκε πως συνεχής έκθεση στις ακτινοβολίες που εκπέμπονται από ένα κινητό, μπορούν να προκαλέσουν κακοήθη όγκο”, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα.

“Δεν υπάρχει αντίφαση”, εξηγεί στην εφημερίδα ο αντιπρόεδρος της Nokia, Ουίλιαμ Πλάμερ. “Οι αιτήσεις για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας υπαινίσσονται κινδύνους για την υγεία”, σπεύδει να υπογραμμίσει.

Το θέμα των κινδύνων που προκαλούνται από τα κινητά τηλέφωνα διχάζει την επιστημονική κοινότητα. Ουδεμία μελέτη δεν απέδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης καρκίνου για τους χρήστες. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες, εντούτοις, εκτιμούν ότι οι ακτινοβολίες αυτές μπορούν να βλάψουν την υγεία.

Σύμφωνα με το δρα Αλαν Πρις, του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών επιζητούν, με την αίτηση κατοχύρωσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας, να είναι καλυμμένες, έτσι ώστε αν αποδειχθεί ότι τα τωρινά εξαρτήματα είναι καρκινογόνα, θα έχουν να προτείνουν τα νέα προϊόντα”.

Οι αιτήσεις αυτές για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας, πάντως, θα χρησιμοποιηθούν από τους μηνυτές οι οποίοι έχουν υποβάλει αγωγές σε Αμερικανικά δικαστήρια κατά εταιριών τηλεπικοινωνιών, μεταξύ των οποίων η πρώτη στην κινητή τηλεφωνία παγκοσμίως, η βρετανική Vodafone, τονίζει η εφημερίδα Τimes.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση