Προσοχή! Τα μωρά σας ακούνε

Τα μωρά, από την ηλικία των 8 μηνών είναι ικανά να αναγνωρίζουν λέξεις και να ξεχωρίζουν την αρχή και το τέλος τους, χωρίς να τις μπερδεύουν με φράσεις που μπορεί να ακούγονται παρόμοια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε επιστημονική ομάδα με επικεφαλή τον Dr.Peter W.Jusczyk, από το Johns Hopkins University στη Βαλτιμόρη.

Ο Dr.Jusczyk αναφέρει ότι ένα από τα προβλήματα που το μικρό παιδί καλείται να λύσει είναι η αναγνώριση της λέξης. Η ακουστική ικανότητα αποδεικνύεται απαραίτητη και αποτελεί την βάση όπου θα στηριχτεί και θα δομηθεί ολόκληρη η γλώσσα.

Οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με μια σειρά από πειράματα για να κατανοήσουν την ικανότητα των βρεφών να αντιλαμβάνονται τις λέξεις και να τις διαχωρίζουν.

Επέλεξαν λοιπόν 24 μωρά και τα τοποθέτησαν σε ένα θάλαμο με μεγάφωνο, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με ένα κόκκινο φως. Στην συνέχεια έκαναν γνώριμη στα παιδιά μια λέξη, που παιζόταν αρκετές φορές και για 30 δευτερόλεπτα από το μεγάφωνο. Μετά διάλεξαν φράσεις που περιελάμβαναν αυτή την λέξη και περίμεναν να δουν την αντίδραση των βρεφών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά παρουσίαζαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν άκουγαν την γνώριμη λέξη μόνη της, πάρα όταν συμπεριλαμβανόταν σε κάποια άλλη φράση ή πρόταση. Τα παιδία λοιπόν ήταν σε θέση να διαχωρίσουν τις λέξεις και να ξεχωρίσουν την μία από την άλλη. Εντούτοις τα βρέφη δυσκολεύονται περισσότερο να αντιληφθούν λέξεις που ξεκινούν με φωνήεντο παρά με σύμφωνο.

Η ικανότητα αντίληψης των λέξεων αποτελεί δείκτη της μετέπειτα κατανόησης της γλώσσας. Μωρά που δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του διαχωρισμού έχουν προδιάθεση σε προβλήματα σχετικά με την ανάπτυξη του λεξιλογίου και της γραμματικής, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Dr. Jusczyk.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση