Μάτια και διαβήτης

Βλάπτει ο διαβήτης τα μάτια και με ποιό τρόπο;

Οι επιπλοκές του διαβήτη, έχουν σαν στόχο διάφορα όργανα και μεταξύ αυτών τα μάτια. Οι αλλοιώσεις στα μάτια δυνατόν να είναι μικρού βαθμού και να μην προκαλούν συμπτώματα στον ασθενή, μπορεί όμως να εξελιχθούν και να φτάσουν να γίνουν πολύ επικίνδυνες. Μια τέτοια εξέλιξη δεν ήταν σπάνια τα παλαιότερα χρόνια, στις μέρες μας όμως έχει -ευτυχώς – περιορισθεί αρκετά.
Με την εφαρμογή των Laser στην οφθαλμολογία, έγινε δυνατή η αναχαίτιση της επιπλοκής που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η επιπλοκή αυτή εμφανίζεται σε άτομα που έχουν διαβήτη και μπορεί να καταλήξει σε απώλεια της όρασης, αν μείνει χωρίς θεραπεία. Οπως λέει και η λέξη, η επιπλοκή προσβάλλει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού.

Τι ακριβώς πρέπει να κάνει ο ασθενής με διαβήτη για να προλάβει μια τέτοια εξέλιξη;

Είπαμε και πρίν, ότι η επιστήμη έχει σήμερα τον τρόπο να προλάβει και να σταματήσει τις οφθαλμικές επιπλοκές του διαβήτη. Βασικό μέλημα του ασθενούς πρέπει να είναι η συχνή παρακολούθηση του από τον Διαβητολόγο και τον Οφθαλμίατρο.

Με την εξέταση που λέγεται βυθοσκόπηση, ο γιατρός βλέπει τον βυθό του οφθαλμού και μπορεί – πρωϊμως – να διαγνώσει την αμφιβληστροειδοπάθεια. Με την πρώιμη διάγνωση και την – εάν χρειάζεται – εφαρμογή Laser, είμαστε σε θέση να αναχαιτίσουμε την εξέλιξη της οφθαλμικής νόσου.
Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε την μεγάλη σημασία που έχει η καλή ρύθμιση της τιμής του σακχάρου του αίματος.

Ερευνες σε μεγάλο αριθμό ασθενών απέδειξαν ότι:
Οι ασθενείς που διατηρούσαν τις χαμηλότερες τιμές σακχάρου αίματος ήταν εκείνοι που στη συνέχεια παρουσίασαν τις λιγότερες επιπλοκές, τόσο από τους οφθαλμούς, όσο και από τα άλλα όργανα στόχους. Όργανα στόχοι είναι τα όργανα στα οποία εμφανίζονται κατά κύριο λόγο οι επιπλοκές του διαβήτη, όπως η καρδιά και τα αγγεία, οι οφθαλμοί, οι νεφροί, τα κάτω άκρα, το κεντρικό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχουν τα μάτια τους όσοι έχουν διαβήτη;

Οπως είπαμε και πιο πάνω, ο έλεγχος γίνεται με την βυθοσκόπηση. Με την εξέταση αυτή, ο γιατρός – οφθαλμίατρος ή διαβητολόγος – βλέπει εάν έχουν προσβληθεί τα μικρά αγγεία του βυθού. Σε δεύτερο στάδιο μπορεί να γίνει φλουοροαγγειογραφία. Μια εξέταση που επιτρέπει την λεπτομερέστερη επισκόπηση του βυθού του οφθαλμού και την φωτογράφηση του. Σε κάθε περίπτωση ο οφθαλμίατρος καθορίζει την συχνότητα των επόμενων επισκέψεων ανάλογα με την έκταση των αλλοιώσεων, που θα διαπιστώσει.

Αν δεν υπάρχουν αλλοιώσεις στην βυθοσκόπηση, τότε αυτή επαναλαμβάνεται μια φορά κάθε χρόνο. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί οι οφθαλμικές επιπλοκές του διαβήτη αρχίζουν συνήθως χωρίς συμπτώματα. Επομένως δεν θα πρέπει κανείς να περιμένει πότε θα αρχίσει να μη βλέπει καλά, για να πάει στο γιατρό. Αντίθετα, οφείλει, να εξετάζεται μια φορά το χρόνο, σε προληπτική βάση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση