Αντιλόπη υπεύθυνη για τη νόσο των τρελών αγελάδων

Η ασθένεια των τρελών αγελάδων είναι πολύ πιθανό να διαδόθηκε στη Βρετανία από μια αντιλόπη, δήλωσε νεοζηλανδός επιστήμονας που ασχολείται με το θέμα αυτό. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η επιδημία μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες χώρες, παρά τις απαγορεύσεις που ισχύουν.

Ο Ρότζερ Μόρις, καθηγητής Υγείας των Ζώων στο πανεπιστήμιο του Βόρειου Πάλμερστον, τόνισε πως το μολυσμένο ζώο εισήχθη στη Βρετανία στα μέσα της δεκαετίας του ’70 από τους ιδιοκτήτες ενός πάρκου για σαφάρι σε νοτιοδυτική περιοχή της χώρας. Ο ίδιος υποστηρίζει πως το άρρωστο ζώο κατέληξε στην τροφική αλυσίδα όταν έγινε τροφή για άλλα ζώα που με τη σειρά τους μόλυναν περισσότερα.

“Υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει η επιδημία και σε άλλες χώρες γιατί συνεχώς γίνονται μετακινήσεις ζώων σε όλον τον κόσμο”, επισημαίνει ο Μόρις και απορρίπτει τους ισχυρισμούς ερευνητών που θεωρούν ότι η Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών (BSE) είναι πιθανό να οφείλεται σε γονιδιακή μετάλλαξη ή να προκλήθηκε από πρόβατα που είχαν προσβληθεί από θανατηφόρα ασθένεια.

“Εξετάζω 30-35 εξηγήσεις για την ΒSE για μια έρευνα που ετοιμάζω. Από όλες τις εξηγήσεις, πιστεύω ότι τα μολυσμένα ζώα, πολύ πιθανόν η συγκεκριμένη αντιλόπη, ευθύνονται για την ασθένεια”, διευκρίνισε ο Δρ Μόρις.

Τέλος, ο νεοζηλανδός επιστήμονας τόνισε ότι τα λιοντάρια που τρώνε αντιλόπες είναι πιθανό να προσβληθούν από τη νόσο. Ανέφερε μάλιστα την περίπτωση ενός λιονταριού στο ζωολογικό κήπο του Νιουκέι, στη νοτιοδυτική Αγγλία που αποδείχτηκε ότι είχε προσβληθεί από μια λανθάνουσα μορφή BSE.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση