αφθες στο στομα | περικαρδιτιδα | τενοντιτιδα στον αχιλλειο τενοντα | κοιλιακη ταχυκαρδια | φλεγμονώδξς νόσου

Οδοντιατρική 9000 ετώνH τερηδόνα των δοντιών αντιμετωπιζόταν πριν από εννέα χιλιάδες χρόνια και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο προϊστορικός άνθρωπος ερχόταν αντιμέτωπος με τον "τροχό" του οδοντιάτρου. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο Πακιστάν, τέλειες μικρές τρύπες στα δόντια δυο διαφορετικών ανθρώπων, γεγονός που αποτελεί την παλαιότερη ένδειξη οδοντιατρικών επεμβάσεων.

Ο Andrea Cucina, από το Πανεπιστήμιο του Missouri-Columbia, έκανε την ανακάλυψη τον περασμένο χρόνο, όταν διεπίστωσε ότι άνθρωποι εκείνης της εποχής είχαν υποστεί οδοντιατρική επέμβαση, με στόχο να γίνουν τα δόντια τους πιο κοφτερά ή πιο στρογγυλά και παρουσίαζαν μικρές τρύπες, οι οποίες στο μικροσκόπιο ήταν υπερβολικά τέλειες για να έχουν γίνει από βακτήρια.

Επίσης ανακάλυψαν μικροσκοπικά λίθινα εργαλεία σε σχήμα κατσαβιδιού, που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθούν ως τροχοί. Επίσης ανακάλυψαν μικροσκοπικά εργαλεία διαμέτρου 2,5 χιλ, πράγμα που δείχνει ότι οι άνθρωποι της εποχής εκείνης ήταν σε θέση να εκτελέσουν λεπτές εργασίες.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ο προϊστορικός άνθρωπος της περιοχής πρέπει να ήταν ιδιαίτερα καλλιεργημένος, εφ'όσον μπορούσε να καλλιεργήσει τη γη και να κατασκευάσει κοσμήματα από όστρακα, αμέθυστο και τυρκουάζ.

Ο Δρ. Cucina ισχυρίζεται ότι όλα αυτά είναι ενδεικτικά αντιμετώπισης τερηδόνας και ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η τρύπα που δημιουργούσε ο τροχός θα πρέπει να γέμιζε με κάποιο φυτό ή κάποιο άλλο υλικό.

Οι προηγούμενες μελέτες για την αρχαία ιατρική φθάνει ως το 6000 πΧ, στην Κίνα και στην Ινδία, όταν χρησιμοποιούσαν ψεύτικα δόντια. Το 3000 πΧ είναι γνωστό ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τροχό για την ανακούφιση από τον πονόδοντο, όπως και αλάτι για την πρόληψη της τερηδόνας. Οι Μάγιας χρησιμοποιούσαν τροχό από οψιδιανό ή νεφρίτη πάνω σε "ζωντανό" δόντι.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.