κοπρανα | βρογχικο ασθμα | δυσπλασια τραχηλου | επινεφριδια συμπτωματα από κορτιζόνη

ΜΕΣΟΘΗΛΙΩΜΑ ΤΟΥ ΥΠΕΖΩΚΟΤΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Το μεσοθήλιωμα αποτελεί όγκο με ποικίλη βιολογική συμπεριφορά που εξορμάται από τον υμένα που περιβάλλει το πνευμονικό παρέγχυμα (υπεζωκότας).

Ταξινόμηση

Στο 25% των περιπτώσεων το μεσοθηλίωμα είναι εντοπισμένο σε μια περιοχή του υπεζωκότα και δεν παρουσιάζει τάση επέκτασης (καλόηθες μεσοθηλίωμα). Στο 75% των περιπτώσεων όμως, ο όγκος αναπτύσσεται διάχυτα, καταλαμβάνοντας μεγάλη επιφάνεια του υπεζωκότα και έχει τάση επέκτασης σε παρακείμενες περιοχές όπως το περικάρδιο, το μεσοθωράκιο ή το αντίθετο ημιθωράκιο. Αυτός ο τύπος έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως κακόηθες μεσοθηλίωμα.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Το μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα είναι σπάνιο με επίπτωση 5 περιστατικά σε κάθε 1.000.000 άτομα. Η νόσος είναι 3 φορές συχνότερη στους άντρες από ότι στις γυναίκες. Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι τα 60 έτη. Αυξημένη συχνότητα μεσοθηλιώματος του υπεζωκότα έχει παρατηρηθεί στα άτομα που ασχολούνται με την διαδικασία παραγωγής και τη χρήση προϊόντων αμιάντου. Ο χρόνος έκθεσης στον αμίαντο που απαιτείται για την εμφάνιση της νόσου κυμαίνεται στα 20-40 έτη.

Συμπτώματα

Το καλόηθες μεσοθηλίωμα συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια ακτινολογικού ελέγχου ή προκαλεί ήπια συμπτώματα όπως βήχα και θωρακικό άλγος. Το κακόηθες μεσοθηλίωμα εκδηλώνεται με:
· Βήχα
· Θωρακικό άλγος
· Δύσπνοια που επιδεινώνεται προοδευτικά
· Διόγκωση και πόνο των περιφερικών αρθρώσεων

Κλινική εξέταση - εργαστηριακά ευρήματα

Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώνεται αμβλύτητα στην επίκρουση του θώρακα, ελάττωση του αναπνευστικού ψιθυρίσματος στην ακρόαση και πιθανά πληκτροδακτυλία. Στην ακτινογραφία θώρακα παρατηρείται εντοπισμένη ή διάχυτη πάχυνση του υπεζωκότα και παρουσία πλευριτικού υγρού. Η παρακέντηση του θώρακα καταδεικνύει την παρουσία αιμορραγικού υγρού με θετική κυτταρολογική εξέταση. Η οριστική διάγνωση της νόσου γίνεται με την κλειστή ή ανοικτή βιοψία του υπεζωκότα και την ιστολογική εξέταση του υλικού που λαμβάνεται.

Θεραπεία

Η θεραπεία του εντοπισμένου μεσοθηλιώματος συνίσταται στην χειρουργική εξαίρεση του όγκου. Στη διάχυτη μορφή της η νόσος αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.