εταιρεια βελονισμου αθηνας | στεφανιαία νόσος | endomhtrio | χοριακη 6η εβδομαδα | μεγαλακρια | τι ειναι το στιγμα

Greenpeace: Απειλείται το μορατόριουμ για τα μεταλλαγμέναΤο de facto moratorium για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, που ισχύει εδώ και δύο χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλείται αν οι αρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος δεν εμμείνουν στην αρχική τους στάση και δεν την επαναβεβαιώσουν στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 7-8 Ιουνίου.

Η Ελλάδα, με πρωτοβουλία της οποίας επιβλήθηκε το moratorium, μαζί με τις χώρες που το υποστήριξαν, καλούνται να δώσουν σκληρή μάχη για να αποτρέψουν τη μαζική εισαγωγή και καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας για επικείμενη έγκριση καλλιέργειας του μεταλλαγμένου βαμβακιού δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, γι’ αυτό και η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διευκρινίσει τη στάση της και να υποστηρίξει τη συνέχιση του moratorium.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 1999, οι υπουργοί Περιβάλλοντος των κρατών-μελών της ΕΕ έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πίεζε (και εξακολουθεί να πιέζει) για την αποδοχή των μεταλλαγμένων.

Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενο στις έντονες ανησυχίες επιστημόνων και καταναλωτών, είχε αποφασίσει να μην εγκρίνει νέες καλλιέργειες μεταλλαγμένων παρά τις θετικές εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρις ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια αυτών των οργανισμών

Της σχετικής πρωτοβουλίας ηγήθηκε ο τότε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Κολιοπάνος. Την ελληνική θέση υποστήριξαν επίσης η Γαλλία, η Ιταλία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία. Οι ψήφοι των χωρών αυτών συνιστούν κρίσιμη μειοψηφία και είναι αρκετές για να εμποδίσουν την έγκριση νέων καλλιεργειών μεταλλαγμένων φυτών. Η διαδικασία αυτή έγινε γνωστή ως de facto moratorium.

Από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εγκρίσεις νέων μεταλλαγμένων προϊόντων ή καλλιεργειών, γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστιες πιέσεις από την πλευρά των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων αλλά και κυβερνήσεων που προωθούν τα μεταλλαγμένα (πρωτίστως των ΗΠΑ).

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.