Τα τακούνια βλάπτουν σοβαρά τα γόνατα

Tα παπούτσια με τα ψηλά, φαρδιά τακούνια, προκαλούν τις ίδιες βλάβες στα γυναικεία γόνατα με τις γόβες- στιλέτο. Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet, αναφέρεται ότι τα ψηλά, φαρδιά τακούνια προκαλούν 30% μεγαλύτερη πίεση στο γόνατο από το να περπατάει η γυναίκα ξυπόλυτη. Οι Αμερικανοί ερευνητές, συμβουλεύουν μάλιστα τις γυναίκες να μην φορούν καθόλου τακούνια.

Η ερευνητική ομάδα από το Harvard Medical School παρακολούθησε το βάδισμα και με δυο τύπους τακουνιών, 20 γυναικών, μέσης ηλικίας 34 ετών, μετρώντας παράλληλα τις φορτίσεις που δεχόταν η άρθρωση του γόνατος. Και τα δυο τακούνια είχαν 7 εκατοστά ύψος. Βρέθηκε ότι η πίεση στο γόνατο αυξάνεται κατά 26% με τα τακούνια με ευρεία βάση και 22% με τα τακούνια στιλέτο, σε σύγκριση με τη φόρτιση της άρθρωσης όταν οι γυναίκες περπατούσαν ξυπόλυτες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Casey Kerrigan, ο οποίος διήυθηνε την έρευνα, οι φορτίσεις αυτές δικαιολογούν το γιατί η εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο στις γυναίκες είναι πολύ πιο συχνή συγκριτικά με τους άνδρες και συνιστά οι γυναίκες να μην φορούν καθόλου τακούνια.

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα