Τα τακούνια βλάπτουν σοβαρά τα γόνατα

Tα παπούτσια με τα ψηλά, φαρδιά τακούνια, προκαλούν τις ίδιες βλάβες στα γυναικεία γόνατα με τις γόβες- στιλέτο. Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet, αναφέρεται ότι τα ψηλά, φαρδιά τακούνια προκαλούν 30% μεγαλύτερη πίεση στο γόνατο από το να περπατάει η γυναίκα ξυπόλυτη. Οι Αμερικανοί ερευνητές, συμβουλεύουν μάλιστα τις γυναίκες να μην φορούν καθόλου τακούνια.

Η ερευνητική ομάδα από το Harvard Medical School παρακολούθησε το βάδισμα και με δυο τύπους τακουνιών, 20 γυναικών, μέσης ηλικίας 34 ετών, μετρώντας παράλληλα τις φορτίσεις που δεχόταν η άρθρωση του γόνατος. Και τα δυο τακούνια είχαν 7 εκατοστά ύψος. Βρέθηκε ότι η πίεση στο γόνατο αυξάνεται κατά 26% με τα τακούνια με ευρεία βάση και 22% με τα τακούνια στιλέτο, σε σύγκριση με τη φόρτιση της άρθρωσης όταν οι γυναίκες περπατούσαν ξυπόλυτες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Casey Kerrigan, ο οποίος διήυθηνε την έρευνα, οι φορτίσεις αυτές δικαιολογούν το γιατί η εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο στις γυναίκες είναι πολύ πιο συχνή συγκριτικά με τους άνδρες και συνιστά οι γυναίκες να μην φορούν καθόλου τακούνια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση