παντρεμενες απιστες | ωτοβελονισμος | αθηρωματικός δείκτης | sindromo sinthetiku istu | χοληδοχολιθίαση

ΕΜΠΥΗΜΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Το εμπύημα είναι η συλλογή μολυσμένου υγρού ή αληθινού πύου στην υπεζωκοτική κοιλότητα.

Αίτια

Το εμπύημα οφείλεται συνήθως σε επέκταση στον υπεζωκότα λοίμωξης από παρακείμενα όργανα όπως μικροβιακής πνευμονίας ή πνευμονικού αποστήματος. Λιγότερο συχνά αίτια εμπυήματος είναι οι επεμβάσεις στο θώρακα, οι θωρακικές κακώσεις ή η παρακέντηση του υπεζωκότα. Τα κυριότερα μικρόβια που εμπλέκονται είναι ο Σταφυλόκοκκος, η Ψευδομονάδα, η Κλεμπσιέλλα και τα ανερόβια βακτηρίδια.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του εμπυήματος μπορεί να είναι ήπια και να διαφύγουν της προσοχής εφόσον η νόσος αναπτύσσεται στη διαδρομή πνευμονικής λοίμωξης, που αντιμετωπίζεται με την ανάλογη αντιμικροβιακή αγωγή. Συνήθως περιλαμβάνουν
· Πλευριτικό πόνο
· Πυρετό
· Νυκτερινούς ιδρώτες
· Απώλεια βάρους
· Βήχα

Κλινική εξέταση - εργαστηριακά ευρήματα

Η ακρόαση των πνευμόνων μπορεί να καταδείξει τα κοινά ευρήματα οποιασδήποτε υπεζωκοτικής συλλογής όπως ελάττωση του αναπνευστικού ψιθυρίσματος. Στην ακτινογραφία θώρακα διαπιστώνεται πλευριτικό υγρό και η υποκείμενη πνευμονική νόσος. Η παρακέντηση του υγρού παχύρρευστο πυώδες υγρό, η καλλιέργεια του οποίου συνήθως αποκαλύπτει τον υπεύθυνο μικροοργανισμό.

Θεραπεία

Η θεραπεία αποσκοπεί στην παροχέτευση της υπεζωκοτικής κοιλότητας από το πυώδες υγρό, παράλληλα με την κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, είναι δυνατό να επιχειρηθεί περιορισμένη ή τυπική χειρουργική επέμβαση.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.